Palæstinensere bruger igen eksplosive balloner som terrorvåben: Brand flere steder

I løbet af juli har der været relativt stille ved grænsen mellem Gaza og Israel. Næsten en hel måned gik der uden raketangreb eller lignende. Den seneste uge er der imidlertid sket en opblussen.

I sidste blev en enkelt raket skudt afsted fra den lille palæstinensiske enklave med næsten 2 millioner indbyggere. Ingen kom til skade, men Israel svarede igen ved at angribe Hamas-baser.

Og sidst på ugen har der så været flere tilfælde, hvor balloner med eksplosive genstande påmonteret er blevet sendt op i luften og ind over grænsen til Israel.

Denne form for våben blev brugt i stor stil, da den såkaldte March of Return begyndte i foråret 2018. Her blev der dagligt i en lang periode sendt balloner ind over israelske marker med brandbomber påmonteret. Det resulterede i, at mange israelske marker blev brændt ned og mange afgrøder forsvandt.

Det er efterhånden længe siden, at ballonerne plagede Israel, efter at Israel og Hamas indgik en våbenhvileaftale, som blandt andet indebar, at terrorgruppen, som kontrollerer Gaza, skulle sætte en stopper for ballonerne.

 

 

I slutningen af sidste uge var den dog gal igen flere steder.

Torsdag blev der fundet balloner med eksplosive genstande to steder i Israel. Politiet tog sig af dem og fik dem detoneret på forsvarlig vis. Den ene ballon blev fundet hele 80 km fra Gaza, så de har en stor rækkevidde.

Lørdag fandt nogle beboere i kibbutzen Nir Oz en klynge balloner med en form for granat monteret. Også her kunne politiet sørge for, at den blev detoneret uden fare for mennesker.

Søndag morgen blev der affyret skud mod en gruppe civile israelere, der arbejdede på den sikkerhedsbarriere, der skal være med til at sikre Israel mod angreb fra Gaza. De arbejdende blev evakueret ved hjælp af røggranater, der ødelagde udsynet for palæstinenserne på den anden side.

Ifølge palæstinensiske medier angreb det israelske militær efterfølgende en Hamas-base i området.

 

Markbrande flere steder

Og i dag, mandag, forlyder det så, at der er markbrande flere steder i Israel i området tæt på Gaza. Brandfolk arbejder på højtryk for at få flammerne under kontrol.

Palæstinensiske medier rapporterer, at der i løbet af dagen er blevet afsendt balloner fra Gaza.

Dermed kunne meget tyde på, at Israel igen står over for en periode med uro ved Gaza.

Der er i skrivende stund ikke meldinger om, at nogen personer er kommet til skade.