Palæstinensisk borgmester fyret for at deltage i fredsmøde

Det er ingen hemmelighed, at langt de fleste palæstinensere er store modstandere af Donald Trumps foreslåede fredsplan.

Men noget kunne tyde på, at det ikke kun er Trumps fredsplan, de er imod, men nærmere fred med Israel sådan helt generelt. I den seneste uge er der to historier, som begge er eksempler på, at mange palæstinensere slet ikke støtter nogen form for fred med Israel.

 

Fyret for at støtte tostatsløsning

Hamdallah Hamdallah, som er borgmester i byen Anabta på Vestbredden, deltog fredag den 14. februar i en konference i Tel Aviv. Konferencen havde titlen »Ja til fred, nej til annektering«, og arrangørerne ville bruge den til at udtrykke modstand mod Trumps plan, men støtte til en tostatsløsning – uden annektering af Jordandalen og bosættelser på Vestbredden.

Hamdallah og flere andre palæstinensiske repræsentanter deltog i konferencen efter angiveligt at have fået en invitation fra Fatah, som er det magtfulde palæstinensiske parti på Vestbredden.

Alligevel fik deltagelsen store konsekvenser for Hamdallah. Han blev nemlig kritiseret for at have deltaget. Kritikerne mente, at Hamdallah med sin deltagelse havde arbejdet for ”normalisering” med Israel. Til sidst så Hamdallah sig nødsaget til at træde tilbage som borgmester. ”Jeg overlader det til folkene i min by at vælge en anden til at lede den,” skrev han på Facebook.

Der skulle altså ikke mere til end at deltage i et møde, som endda i sig selv var en protest mod fredsplanen – men alligevel blev anset som ”normalisering”, fordi der også var støtte til en tostatsløsning.

 

Universitet måtte undskylde for kort

Det andet eksempel på, at det kan få konsekvenser, hvis man som palæstinenser på nogen måde udviser anerkendelse af Israel, er Al-Quds Open University, som måtte undskylde for at have brugt et kort, hvor ”Palæstina” kun var omfattet af Gaza og Vestbredden – men ikke det, som er staten Israel. Mange palæstinensere inddrager nemlig Israel i deres landkort over ”Palæstina”, fordi de ikke anerkender Israel.

Universitet udgav kortet, fordi de skulle vise de forskellige steder, de har uddannelser – hvilket af gode grunde ikke er i staten Israel. Alligevel var mange på sociale medier forargede over kortet. Flere forbandt det til Trumps fredsplan og sagde, at kortet lignede det foreslåede kort i planen.

Selvom universitetet forsøgte at forklare sig, så de til sidst ingen anden udvej end at undskylde og slog i samme ombæring fast, at ”kortet ikke er et kort over Palæstina”.