Palæstinensiske flag prægede Labourkonference

Frygten blandt britiske jøder for, at partiet Labour vinder magten i Storbritannien, er ikke blevet mindre efter partiets konference.

Hen over sommeren har formand Jeremy Corbyn været genstand for massive anklager om antisemitisme. Med sine ord har han ellers forsøgt at lægge afstand til anklagerne, men de talrige eksempler har vejet tungere. Og i sidste weekend gav han i et interview med BBC ikke udtryk for at fortryde noget som helst.

At det ikke kun er Jeremy Corbyn, men store dele af Labours bagland, der minder om en antiisraelsk protestgruppe, blev tydeligt under partiets konference i Liverpool i denne uge.

For det første måtte partiets jødiske parlamentsmedlem Luciana Berger have politibeskyttelse – mens hun altså var til et arrangement i sit eget parti! Det hænger ikke sammen med Corbyns påstand om, at partiet er et sikkert sted for alle.

For det andet blev den store sympati for palæstinenserne – og den store modstand mod Israel – tydelig, da de fremmødte skulle stemme om, hvilke emner der skulle debatteres. Her blev emnet ”Palæstina” valgt som et af de højest prioriterede emner foran eksempelvis emner som sundhedssystemet, ældrepleje, velfærd og Brexit.

Under debatten om ”Palæstina”, som fandt sted tirsdag, var der blevet uddelt palæstinensiske flag, og flere af de tilstedeværende råbte ”befri Palæstina”. Det er ikke almindeligt at veje med flag til den slags arrangementer - eksempelvis var der ingen britiske flag til konfenrecen. Og ikke nok med det, så var det Labour, der havde betalt for flagene. Efterfølgende vedtog man en erklæring, hvor man fordømte Israels magtanvendelse mod demonstranter ved Gaza, opfordrede Storbritannien til at give flere penge til palæstinenserne gennem FN, og opfordrede til at standse al våbenhandel med Israel.

Dan Hodges, som er politisk kommentator og tidligere medlem af Labour, skrev efterfølgende på Twitter: »Det officielle oppositionsparti i Storbritannien håner lige nu en af landets minoriteter. Det er formålet med dagens debat om Palæstina. At sige til Storbritanniens jøder: Vi er antisemitiske, og der er ikke noget, I kan gøre ved det.«

 
Labours kontroversielle leder, Jeremy Corbyn, har været formand siden 2015. (Foto: Chatham House)

I en kommentar på Times of Israel skriver Robert Philpot, at Labour tidligere var kendt for deres ”internationalisme”, men at mange i partiet, som ønsker netop et internationalt fokus, i dag må undre sig over, at man på en partikonference ikke snakker om hverken borgerkrigen i Syrien eller truslen fra Rusland (i kølvandet på giftangrebet i Salisbury), men i stedet fokuserer så ensidigt på at støtte palæstinenserne og fordømme Israel.

Philpot slutter af med at skrive, at Labour er ved at bevæge sig fra at være et politisk parti til at blive en protestbevægelse – som vel at mærke kan gå hen og få magten i Storbritannien. Han mener, at dem, der ønsker et alternativ til Theresa May, som jøder ikke behøver at frygte, ikke kan bruge Labour til noget.

 I gruppen af parlamentsmedlemmer i Labour er der mange, som er imod Corbyn og hans linje. Det er primært i lokalforeningerne, at han finder sin støtte.

Se debat på israelske i24news' om sagen her.