Pesach og ramadan: Påskelam og sten fører til alvorlige uroligheder

Religiøse helligdage har i århundreder været ledsaget af spændinger og uroligheder. Sådan også i år, hvor den muslimske fastemåned ramadanen falder sammen med både den jødiske påske, pesach, og den kristne påske. Onsdag aften begynder pesach med, at jøder i Israel og over hele verden samles for at spise påskemåltidet

Indtil år 70 e.Kr. blev der slagtet tusinder af påskelam på Tempelbjerget om eftermiddagen inden påskemåltidet. Derfor har udviklet sig en tradition for at nogle ortodokse jøder – især blandt de meget nationalistiske – i dagene inden pesach besøger Tempelbjerget. Igennem årene har det gang på gang ført til sammenstød mellem muslimer og jøder.

I år har den meget lille og stærkt ekstremistiske gruppe ”Tilbagevenden til bjerget” opfordret aktivister til at forsøge at slagte påskelam på Tempelbjerget. I de sidste dage er der blevet omdelt løbesedler, der udlover en belønning på 5.000 kroner til alle, der måtte blive arresteret ved Tempelbjerget med et lam eller en ged, og 40.000 kroner til enhver, som måtte have succes med at gennemføre en rituel slagtning på bjerget.

De allerfleste ortodokse jødiske ledere tager skarp afstand fra forsøget på at genindføre ofringer i dag. Den organisation, der administrerer området ved Vestmuren, udsendte i går en erklæring, der endnu engang fastslår, at både Israels overrabbinere og overrabbineren for Vestmuren i generationer har afvist at gennemføre ofringer på Tempelbjerget, og at den afvisning fortsat gælder.

Onsdag formiddag er nogle få jødiske aktivister med får blevet arresteret af israelsk politi omkring Jerusalems gamle bydel.

Men selv om et overvældende flertal af jøder ryster på hovedet af de få ekstremister, der vil genindføre ofringer, vækker deres løbesedler enorm opsigt – og vrede – blandt muslimer.

Tirsdag aften samledes grupper af unge palæstinensere i Al Aqsa moskeen på Tempelbjerget. De samlede sten og fyrværkeri og barrikaderede sig i moskeen. Politiet vurderede, at det var forberedelser til angreb på jøder, der onsdag ville besøge bjerget. Da det ikke lykkedes at overtale de unge til at forlade stedet, trængte sikkerhedsstyrker natten til onsdag ind i moskeen for at jage dem ud.

Tempelbjerget var derfor natten til onsdag præget af ret voldsomme sammenstød mellem politi og muslimer, der opholdt sig i Al Aqsa for at bede. Omkring 350 personer blev arresteret. Palæstinensiske rapporter hævder, at politiet overfaldt og begik vold mod uskyldige bedende.

Uroligheder på Tempelbjerget sætter altid gemytterne i brand. Hamas opfordrede til, at muslimer i Jerusalem og fra Vestbredden skulle gå op på bjerget for at ”forsvare” det.

Midt i nat blev der affyret ni raketter fra Gaza mod Israel. I området nær Gazastriben vækkede alarmen tusindvis af israelere, der med deres børn måtte skynde sig i beskyttelsesrum. Kort efter bombede israelske fly militære mål tilhørende Hamas i Gazastriben. Det fik omkring kl. 7 onsdag morgen militante palæstinensere til at affyre yderligere syv raketter mod Israel.

Otte af de 16 raketter blev skudt ned af Israels raketforsvar. Nogle ramte åbne områder, og en ramte og beskadigede en fabrik i Sderot.

Det er ingen overraskelse, at sammenfaldet af ramadanen og pesach fører til uro. Sådan har det været i de fleste år. Men i år er situationen på forhånd mere anspændt, fordi der i det sidste år har været flere terrorangreb på israelere end i mange år og derfor også flere israelske militæroperationer, der har dræbt mange palæstinensere.