Polsk premierminister puster til ilden ved at tale om »jødiske gerningsmænd« under Holocaust

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, er en vældig upopulær mand i Israel for tiden. For nylig vedtog han en lov, der blandt andet indeholder et forbud mod at tale om »polske dødslejre«. Loven viser meget godt, hvad den polske regering ønsker. Den er træt af, at Polen associeres med Anden Verdenskrig, og vil forsøge at rense landets navn. Landets historie samt udtryk som »polske dødslejre« er med andre ord dårlig reklame.

Prisen for at lægge en dæmper på landets barske fortid bliver dog noget, som nærmer sig en form for Holocaustbenægtelse. For landets regering bliver Polens omdømme vigtigere end sandheden om, hvad der rent faktisk skete under Holocaust – og at det overhovedet skete. Det er sådan, mange opfatter det i Israel.

 

»De jødiske gerningsmænd«

Lørdag gjorde Morawiecki sig så om muligt endnu mere upopulær. Her talte om ved Sikkerhedskonferencen i München, og en israelsk journalist fra Yedioth Ahronoth rejste sig og fortalte, hvordan hans mor mistede en stor del af sin familie, fordi hendes polske naboer havde angivet dem til nazisterne. Efter fortællingen spurgte han Morawiecki: »Hvis jeg forstår det korrekt, så vil det fremover være ulovligt for mig at fortælle denne historie i dit land. Hvad er formålet med det? Hvad er det for et budskab, du vil formidle til verden? Du skaber den modsatte reaktion og skaber blot endnu større opmærksomhed omkring disse forfærdelige handlinger.« Herefter klappede salen.

Og så kom Morawieckis svar, som har forarget mange israelere: »Det er vigtigt at forstå, at det selvfølgelig ikke vil være strafbart at sige, at der var polske gerningsmænd, ligesom der var jødiske gerningsmænd og russiske og ukrainske gerningsmænd – ikke kun tyske gerningsmænd.« På den måde sagde han, at nogle jøder var medskyldige i Holocaust og sammenlignede disse med de polakker, der samarbejdede med nazisterne.

Reaktionerne fra Israel kom prompte: »Gerningsmændene er ikke ofre. Den jødiske stat vil ikke tillade, at de myrdede får skyld for mordene på dem selv,« sagde Yair Lapid, som har været en af de mest tydelige kritikere af den polske regering. Oppositionsleder Avi Gabbay sagde, at Morawiecki »lød som en Holocaustbenægter«. Netanyahu ringede til Morawicki og fortalte ham, at udtalelsen var uacceptabel.

Den polske regering sendte kort efter en meddelelse ud, hvor man sagde, at »udtalelsen på ingen måde havde til hensigt at benægte Holocaust eller at give de jødiske ofre skylden for det, som var et tysk, nazistisk folkemord«.

 
Polens premierminister, Mateusz Morawiecki (Foto: Wikimedia)

Antisemitiske tendenser

I de seneste uger har der været mange antisemitiske kommentarer på de sociale medier i Polen. Og på nationalt tv gjorde en højrefløjspolitiker og tv-værten grin med jøder og gaskamre. Foran Nozyk Synagogen i Warszawa urinerede to mænd, mens de råbte skældsord. Og sådan har der den seneste tid været flere tilfælde, hvor de polske jøder har oplevet en voldsom modstand. Det har medført, at flere polske jøder kontakter Jewish Agency angående muligheden for at flytte til Israel. Det siger en talsperson for organisationen, som netop hjælper jøder i diasporaen med at flytte til Israel. Og flere polske jøder har i forbindelse med de seneste ugers begivenheder fortalt til forskellige medier, at de føler sig truet.

Der findes dog også mange polakker, som støtter deres jødiske medborgere. Således har mere end 8000 underskrevet en støtteerklæring, hvor de »tager afstand fra bølgen af had og den afskyelige sprogbrug«.