Pompeo: Iran mener truslen mod Israel alvorligt

For nylig valgte den amerikanske regering at indføre forskellige sanktioner mod Iran. Blandt andet en våbenembargo, som altså skal forhindre Iran i at handle våben med andre lande.

I den forbindelse har Joel Rosenberg, som står bag nyhedssiderne allisrael.com og allarab.news, interviewet USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo og spurgt ham, hvordan han vurderer truslen fra Iran.

Pompeo forklarer, at Iran udgør den største trussel mod USA, Israel og Vesten, fordi der er tale om en stat i modsætning til terrorgrupper som fx Al-Qaeda, som også er en trussel. »Iran er en stat, som har ressourcer og kapacitet til at angribe borgere på fremmed grund,« siger han og slår fast, at der er tale om »statsstøttet terror«.

 

27-årig wrestler henrettet

På spørgsmålet om, hvad de vigtigste mål for det iranske regime er, lyder svaret, at det først og fremmest er at bevare magten i Iran. Rigtig mange iranere er imod præstestyret, men befolkningen bliver holdt i et jerngreb, og der bliver slået brutalt ned på protester.

Pompeo nævner som eksempel, at Iran for få uger siden henrettede den 27-årige wrestler Navid Afkari. Han blev dømt for at have dræbt en sikkerhedsvagt under en demonstration. Men Afkari sagde selv, at han havde tilstået under tortur. Menneskerettighedsorganisationer og politikere verden over forsøgte at hindre henrettelsen, men forgæves. Alt tyder på, at Afkari blot deltog i en demonstration mod det iranske styre.

Dernæst gør Iran meget for at udvide deres indflydelse uden for landets grænser. Og det gør man især gennem de såkaldte proxygrupper”eller mere mundret ”forlængede arme”. Det gælder især terrorgruppen Hizbollah, som opererer i både Libanon og Syrien. Gruppens økonomiske kræfter kommer fra Iran. Der sendes også en del penge til terrorgruppen Hamas i Gaza. Ifølge Pompeo »er disse grupper under Irans kontrol og giver Iran mulighed for at beskytte sig selv ved at true vestlige interesser og interesser i Mellemøsten«.

 

Bekæmper Mellemøstens eneste demokrati

Irans ledere med ayatollah Ali Khamenei i spidsen kalder USA for »den store Satan« og Israel for »den lille Satan«. Joel Rosenberg spurgte Pompeo, hvad man skal lægge i det.

»De mener det, de siger, og vi bør tage dem på ordet. Vi er deres to største mål. De har et reelt ønske om at underminere Vesten og at underminere Israel, det eneste demokrati i Mellemøsten, det bibelske land, det jødiske hjemland. Det mener de alvorligt.«

Det helt store emne er Irans forsøg på at skaffe sig atomvåben. Donald Trump har trukket USA ud af atomaftalen fra 2015, fordi han ikke stoler på, at iranerne vil overholde den. Noget, som Israels premierminister Netanyahu har bakket op om. Og ifølge Pompeo er det da også USA og Israel, der skal standse Iran.

»De ved, at vi – USA og Israel – er de to nationer, der har størst mulighed for at forhindre dem i at få atomvåben,« lyder det fra udenrigsministeren til All Arab News.

Læs et længere uddrag af interviewet her.