Quizvært får straf for at mene, at Jerusalem er Israels hovedstad

Spørgsmålet om, hvilken israelsk by der er landets hovedstad, er tilsyneladende ikke kun en diskussion for israelere. Faktisk er der mange rundtom i verden, der har en mening om, hvilken by der i hvert fald ikke er hovedstad i landet. Nemlig Jerusalem.

Samtidig forholder det sig sådan, at det netop er Jerusalem, israelerne har valgt som deres hovedstad.

Det har medført en større sag i kølvandet på et italiensk quizprogram, L’Eradita, hvor et spørgsmål gik på, hvad hovedstaden i Israel er.

En af deltagerne svarede »Tel Aviv«, men quizværten Flavio Insinna accepterede ikke svaret og sagde, at der rigtige svar var »Jerusalem«.

Dette fik to pro-palæstinensiske grupper til at brokke sig. Ja, ikke bare det. De har lagt sag an mod det selskab, der producerer programmet. Insinna har siden sagt, at »der kan være forskellige synspunkter« i det spørgsmål og har beklaget at bringe det op.

Og nu har en domstol i Rom så besluttet, at denne beklagelse ikke er nok. I stedet skal Insinna i næste udgave af L’Eradita slå fast, at Jerusalem ikke er hovedstad i Israel.

Som grundlag for dommen henviste dommeren til, at Italien har stemt for en FN-resolution, der har fordømt USA for at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. På det grundlag mener dommeren altså, at det er Italiens holdning, og at en dommer i et quizprogram derfor ikke kan mene noget andet.

Så når Flavio Insinna – værten i quizprogrammet – fremlagde, at der kan være forskellige holdning, så er det altså – ifølge domstolen – kun den ene holdning, som må fremsættes på tv. Den holdning, at Jerusalem rent faktisk er hovedstad, går ikke. Den er ifølge dommeren »ukorrekt information«.