Raketangreb fra Gaza afslutter uafhængighedsdagen

Torsdag markerede Israel sin 73. uafhængighedsdag. Det er den årlige dag, hvor oprettelsen af staten Israel i 1948 fejres. Traditionen tro falder den dagen efter den årlige mindedag for de personer, som er døde for staten. For eksempel terrorofre og soldater. I løbet af det seneste år er tre israelere blevet dræbt i ”nationalistisk motiverede angreb” som formuleringen lyder. En soldat og to civile. Det er det laveste antal i statens historie.

 

Markering under genåbning

Både mindedagen for de faldne og uafhængighedsdagen blev markeret på en helt anden måde end sidste år, hvor dagene faldt på et tidspunkt med strenge coronarestriktioner.

I år kunne israelerne besøge de faldnes gravsteder på miltærgravpladser rundtom i landet. Og traditionen tro kunne man tage på stranden og i parker og fejre Israels uafhængighed. I det hele taget ser det godt ud med coronaudviklingen i Israel, hvor de daglige smittetal nu er faldet til omkring 200.

 

Raketangreb og modangreb

Desværre blev uafhængighedsdagen afsluttet på en kedelig måde. Terrorister fra Gaza affyrede en raket, som landede i et øde område i det sydlige Israel. Advarselssirenerne lød i Sderot og omkringliggende byer. Raketten forvoldte ingen fysisk skade. Men den blev en påmindelse om, at staten Israels uafhængighed ikke kan tages som en selvfølge.

Få timer efter raketangrebet kom det israelske militær med et modsvar i form af angreb mod en række Hamas-baser i Gaza.

De seneste måneder har der næsten ikke været affyret raketter fra Gaza.