Regering i kovending: Vil ikke implementere aftale ved Grædemuren

Det kom som en stor overraskelse, da flere ministre i den israelske regering for nylig tog afstand fra et løfte, de ellers gav, da de dannede regering tidligere på året. Et løfte om at implementere en aftale, som blev indgået i 2016, men som siden har været suspenderet.

Aftalen drejer sig om et område foran Grædemuen (Vestmuren), hvor både mænd og kvinde må bede. Området skulle ligge til højre for Mugrabi broen. Lige nu er der til venstre for broen et stort område for mænd og et lille område for kvinder. Det nye område skulle være til gavn for ikke-ortodokse retninger inden for jødedommen, ikke mindst de reformerte jøder.

Alle parter – selv de ortodokse – gik med til aftalen i 2016. Det var under en Netanyahu-regering, som også inkluderede to ultraortodokse partier.

Det er ikke længe siden, at Israels nuværende religionsminister Matan Kahane udtalte, at den årelange suspendering af aftalen var et »stort brud med amerikanske jøder«. Det er nemlig især amerikanske jøder, der bekender sig til den reformerte jødedom, hvor mænd og kvinder beder sammen.

Og udenrigsminister Yair Lapid indikerede i november, at aftalen kunne blive implementeret inden årets udgang.


Det store område foran Grædemuren er forbeholdt mænd. Ved siden af er et lille område for kvinder. Ifølge en aftale fra 2016 skal der oprettes et større område, hvor både mænd og kvinder må bede. (Foto: Ole Andersen)

»Vi vil ikke røre det«

Nu lyder der imidlertid helt andre toner fra Kahana og Lapid. »Vi fryser alt lige nu. Vi vil ikke røre det,« sagde Kahana. Og under et møde med sit parti Yesh Atid sagde Lapid for nylig: »Jeg støtter kompromiset, men vi kan ikke gøre alting på en gang.«

Det forlyder, at Kahana i privat sammenhæng har sagt, at aftalen »er blevet et område, som særligt Likud vil bruge til at opildne og skabe had«. Med andre ord frygter premierminister Naftali Bennett, at han og hans regering vil blive udsat for beskyldninger og angreb fra oppositionen, hvis aftalen implementeres. De er bange for at blive upopulære.

Ifølge David Horowitz fra The Times of Israel er det en trist udvikling. Især fordi aftalen netop er et eksempel, hvor alle parter var enige. Selv de ortodokse rabbinere var med på at oprette og formalisere bedeområdet. Ifølge aftalen ville de endda være med til at føre opsyn med området.

Horowitz siger i The Times of Israels daglige nyhedspodcast, at Bennett svigter det jødiske folk, fordi Israel netop er en stat for hele det jødiske folk. Ikke kun de ortodokse jøder – som udgør flertallet blandt de religiøse jøder i Israel.

Hør Horowitz fortælle om sagen her.