Regering i opløsning efter våbenhvile: Lieberman siger op

I dag er en dramatisk dag i israelsk politik.

I går indgik premierminister Benjamin Netanyahu en våbenhvile med Hamas – kort efter at selvsamme terrorgruppe havde sendt op mod 500 raketter og granater afsted mod sydisraelske byer. Denne beslutning blevet taget egenhændigt af Netanyahu – og vakte stor vrede.

I Sderot gik folk på gaden og protesterede over våbenhvilen. De føler ikke, at Netanyahu gør noget for at forandre deres situation, som indebærer en konstant frygt for raketter fra Gaza. De ser våbenhvilen som en meget kortsigtet plan og som en form for overgivelse til Hamas. ”Om en måned er situationen den samme som før,” sagde en borger fra Sderot.

Flere ministre samt den israelske opposition er også grundlæggende imod våbenhvilen, som altså blev indgået få timer efter det største angreb mod Israel fra Gaza nogensinde på et døgn.

Den største reaktion kom fra forsvarsminister Avigdor Lieberman, som i dag fratrådte sin stilling. ”Våbenhvilen er en overgivelse til terror,” sagde han. ”Jeg ville ikke kunne se de sydisraelske borgere i øjnene,” sagde han om sin opsigelse og begrundede den med, at han er uenig med Netanyahu på mange punkter.

 Lieberman (med rødt slips) og Netanyahu. (Foto: Haim Zach/GPO)

Ultimatum til Netanyahu

Uden Lieberman og hans parti, Yisrael Beiteinu, har Netanyahu kun et flertal med et enkelt mandat. Og det spinkle flertal kan meget vel ryge snart. Et andet støtteparti, det nationalistiske Bayit Yehudi, forlanger nemlig at få den ledige forsvarsministerpost – ellers forlader de regeringen har de sagt. Fra Likud lyder det imidlertid, at Netanyahu selv vil bestride forsvarsministerposten i resten af valgperioden, som slutter senest til november 2019.
Dette er en meget opsigtsvækkende udmelding, eftersom Netanyahu i forvejen også er landets udenrigsminister (hans viceudenrigsminister, Tzipi Hotovely, varetager dog mange opgaver) – og i øvrigt ikke har en vicepremierminister.

Problemet er bare, at Baiyt Yehudi og formand Naftali Bennet også er stærkt imod våbenhvilen med Hamas.

Derfor står Israel over for nogle meget afgørende timer. Et parlamentsvalg kan være på trapperne. Og det samme kan nye angreb ved Gaza.

Det kaos, som hersker lige nu, kan bedst illustreres ved, at nyheden om, at Jerusalem i går fik ny borgmester – Moshe Lion, som støttes af de ultraortodokse – ligger meget langt nede i nyhedshierarkiet i de israelske medier.