Regeringskrisen: Bennett svigtede eget parti, lyder analysen

Chokbølgerne efter onsdagens politiske bombe har endnu ikke lagt sig. Idit Silman fra premierminister Naftali Bennetts parti, Yamina, trak sin støtte til regeringen, som nu kun har 60 ud af 120 mandater i Knesset.

Idit Silman er vel nok den fra regering, som har været allermest udsat for grov afpresning fra Netanyahu og oppositionen. Både hende selv og hendes mand og børn har været udsat for personlig chikane, forlyder det. Ifølge Naftali Bennett ”knækkede hun” til sidst. Og det er en forklaring, de fleste analytikere er enige i. Ifølge Haviv Rettig Gur fra Times of Israel er der i hvert fald ingen der tror på hendes forklaring om, at det handler om regeringens beslutning om, hvad for noget mad der må serveres på hospitalerne under den jødiske påske. Og at hun derfor var nødt til at ”beskytte Israels jødiske identitet”. Mange af de oppositionspolitikere, som har kaldt Silman de værste ting gennem en længere periode, var onsdag pludselig meget varme, hyldede Silman for hendes beslutning og bød hende ”velkommen hjem”.

 

Ultimatum fra endnu et Yaminamedlem

I dag er det så kommet frem, at endnu et medlem af premierministerens parti kan være på vej ud af regeringen. Nir Orbach har stillet tre krav, som skal opfyldes, hvis han fortsat skal støtte regeringen. Blandt andet vil han have godkendt 4000 nye boliger i bosættelserne. Et krav, som det bliver nærmest umuligt at få de venstreorienterede regeringspartier med på.

Meget tyder derfor på, at regeringen ikke blot mister sit flertal – men også kommer i undertal. Hvis der startes en lavine af ”afhoppere” fra regeringen, kan den risikere at komme så meget i undertal, at oppositionen kan danne en ny regering, uden at der skal afholdes et valg. Det kræver dog, at også andre end medlemmer af Yamina skifter side.

 

Bennett har selv svigtet

Det er selvfølgelig meget bemærkelsesværdigt, at det netop er medlemmer af premierministerens eget parti, der har trukket støtten. Mens venstrefløjspartierne altså godt har kunnet leve med Bennett som premierminister. Tilbage i juni sidste år, da regeringen blev dannet, meddelte Yaminas Amichai Shickli, at han ikke støttede den. Og nu har Idit Silman så gjort det samme.

Det rejser selvfølgelig spørgsmålet, hvorvidt Bennett selv er skyld i regeringens fallit. Mange analytikere mener, at Bennett ligger, som han har redt – på to måder.

For det første er der dem, der mener, at Bennett burde have valgt nogle andre kandidater til Yaminas Knesset-liste – folk, der i højere grad støttede ham personligt.

For det andet mener mange, at Bennett i sin tid som premierminister har forsømt at arbejde for de sager, som er hans eget parti og baglands kernesager. Ikke mindst udvidelse af bosættelserne, som er en vigtig sag for det national-religiøse bagland. I stedet har Bennett brugt tid på internationale anliggender. Senest har han brugt en del kræfter på at tilbyde sig som mægler mellem Rusland og Ukraine.

 

Borgerne bliver de store tabere

Haviv Rettig Gur mener, at Israel nu er tilbage i det dødvande, man befandt sig i fra 2019 til 2021, hvor der blev afholdt i alt fire valg. I hele perioden var den midlertidige regering ikke i stand til at gennemføre større politiske initiativer.

Og skulle det ende ud i et femte valg på tre et halvt år, så kan det meget vel blive endnu et valg uden en klar vinder.

Taberne er ”den almindelige israeler – især den trængte arbejderklasse” siger Rettig Gur. For eksempel er tiltag, der skal forbedre den israelske økonomi og sænke leveomkostningerne, lige nu sat på pause. Mange af tiltagene er der egentlig flertal for i Knesset. Men oppositionen har ikke tænkt sig at gøre livet lettere for Bennett ved at stemme for lovforslag. Heller ikke, selvom de i bund og grund støtter forslagene.