Regeringspartiers uenighed om finanslov kan føre til endnu et valg

Noget kunne tyde på, at samarbejdet mellem de tidligere rivaler Benjamin Netanyahu fra Likud og Benny Gantz fra Blå og Hvid bliver kortvarigt.

De to partier kan nemlig ikke blive enige om en finanslov. Likud vil vedtage en plan, der gælder for et år, mens Blå og Hvid står fast på, at aftalen skal gælde for to år – hvilket også er en del af den regeringsaftale, de to parter indgik tidligere på året.

Hvis ikke der er vedtaget en finanslov 25. august, vil der blive udskrevet et nyt valg helt automatisk. Det vil i så fald være det fjerde valg på under to år.

 

Netanyahu får stragegisk fordel ved etårig finanslov

Selvom det altså fra begyndelsen af har været aftalt, at der skal laves en toårig finanslov, er flere ministre fra Netanyahus parti allerede begyndt at skyde skylden på Gantz, hvis det skulle ende i et valg. For eksempel har Ofir Akunis (minister for regionalt samarbejde) sagt, »enhver vil vide, hvem som ledte Israel til det fjerde valg. Skylden vil lande på Gantz.«

Der kan meget vel være en god grund til, at Netanyahu kun ønsker en etårig aftale. Det vil nemlig give ham mulighed for at gennemtvinge et nyt valg næste år, når der i så fald igen vil skulle aftales en finanslov. Og netop denne vej til et nyt valg – inden Gantz efter planen overtager premierministerposten i september 2021 – vil være den mest fordelagtige for Netanyahu. Det er nemlig ifølge den komplicerede regeringsaftale den eneste vej til et nyt valg, som ikke samtidig vil medføre, at Benny Gantz overtager premierministerposten, så snart valget udskrives. I alle andre tilfælde vil Gantz være premierminister i hele perioden fra valgudskrivelse til valgdag.

 

Ultraortodokse partier kritiserer Netanyahu

Fornemmelsen af, at Likud ikke spiller rent spil, og at de ikke har tænkt sig at leve op til aftalen om en toårig finanslov, har fået de ultraortodokse partier, som længe har bakket op om Netanyahu, til at rynke brynene. Rygterne siger i hvert fald, at både Shas og Forenet Torajødedom vil annullere deres støtte til Netanyahu, hvis der bliver udskrevet valg 25. august. Israelske medier citerer højtstående personer fra begge partier for, at de i tilfælde af et nyt valg vil afbryde det langvarige samarbejde. Og Shas-formand Aryeh Deri har sagt, at »folket ikke vil tilgive os, hvis der bliver udskrevet valg igen«.

Det kan blive et stort problem for Netanyahu. Ved det seneste valg fik de to partier i alt 16 mandater. Dermed udgør de en stor del af det flertal på 67, som den nuværende regering består af.

Benny Gantz lader ikke til at blive skræmt af Likuds trusler om valg. Han siger, at »dem, som ikke holder sig til regeringsaftalen, som blev indgået for tre måneder siden, må forklare, hvad der er sket.« Han understreger desuden, at hans forhold til de ultraortodokse partier er »glimrende«.

En ting er, om det er klogt at lave en etårig eller en toårig finanslov. Men eftersom regeringsaftalen fra foråret siger, at det skal være en toårig aftale, må Gantz siges at stå bedst, hvis der skal udpeges en syndebuk. For hvis det skulle ende med det fjerde valg på under to år, vil den israelske befolkning uden tvivl spørge, hvem der bærer ansvaret.