Rygte: Netanyahu udskyder valg af frygt for Israels præsident

De israelske valgtrommer er begyndt at buldre, og til november er der under 1 år til den seneste dato for det næste parlamentsvalg.

Men der har den seneste tid været spekuleret i, enten om premierminister Netanyahu ville blive tvunget til et tidligt forårsvalg, eller om han selv ville fortrække et valg omkring marts.

I avisen Israel Hayom, som støtter Netanyahu, forlyder det nu, at premierministeren kan risikere at møde modstand fra egne rækker – og at den modstand kan få ham til at udskyde valget til efteråret.

 

Rivlin kan sætte Netanyahu ud af spillet

Mens den mest gængse forventning har været et parlamentsvalg til marts, tyder noget nu på, at det først bliver til efteråret 2019. Ifølge Israel Hayom pønser Israels præsident, Reuven Rivlin (som for nylig besøgte Danmark), nemlig på at udpege en anden til at forme en regering, også selvom Netanyahu og Rivlins parti, Likud, skulle vinde. Det er nemlig sådan, at præsidenten vælger, hvem der får chancen for at danne en regering. Normalvis vælges lederen af det parti, som får flest anbefalinger fra de andre partier – ofte det parti, der også har fået det bedste valg. Men sådan skal det ikke nødvendigvis være. Præsidenten kan godt pege på en anden politiker fra Likud. Det kan han fx gøre, hvis de mindre partier peger på Likud, men har det forbehold, at det ikke bliver Netanyahu, der skal danne regeringen. Rygterne går på, at nogle partier overvejer den mulighed, fordi Netanyahu er under mistanke for magtmisbrug og korruption – og muligvis bliver tiltalt.

Samtidig foryder det, at rygterne kunne forbindes til Gideon Saar, og at det angiveligt er ham, der arbejder for at få muligheden for at danne regering i stedet for Netanyahu. Saar er tidligere minister og af nogle udnævnt som kronprins i Likud. Men for fire år siden droslede han ned og har nu været væk fra politik i et par år, indtil han sidste år erklærede sit comeback – igen til Likud. Siden da har der været spekulationer om, at han vil forsøge at erobre tronen i partiet fra Netanyahu.

 
Præsident Reuven Rivlin (t.v.) og tidligere undervisningsminister Gideon Saar. (Foto: Mark Neyman/GPO)

Afviser alt

Om der er hold i rygterne, er svært at sige. Men der er ingen tvivl om, at Netanyahu er under et stort pres, og at de mange skandaler får en indvirkning på valget, uanset hvornår det afholdes. Både hans eksterne og hans interne konkurrenter lugter blod.

Præsident Rivlins kontor afviser rygtet og kalder det »paranoia«, der ikke har nogen forbindelse til virkeligheden. Gideon Saar har ligeledes afvist rygtet og sagt, at det er »en latterlig konspirationsteori«.

Rivlin og Netanyahu har ikke haft offentlige konflikter, men de er heller ikke perlevenner, og de er uenige om flere politiske spørgsmål.

 

Livni: Nu er turen kommet til præsidenten

Netanyahus politiske rival Tzipi Livni, som leder oppositionspartiet Den Zionistiske Union, har sagt, at det er typisk Netanyahu at angribe præsidenten. Hun hentyder til, at premierministeren nu vil vedtage en lov, der fratager præsidenten muligheden for at udpege en anden end partilederen til at danne regering.

Samme manøvre har Netanyahu brugt mod domstole og politi. For eksempel har han forsøgt at fratage politiet muligheden for at opfordre rigsadvokaten til at føre sag mod premierministeren. Det er nemlig akkurat, hvad der er sket i Netanyahus tilfælde i år. På samme måde har han forsøgt at reducere Højesterets magt.

Status på anklagerne mod Netanyahu er, at rigsadvokaten lige nu undersøger og vurderer, om der skal rejses tiltale – hvilket politiet altså i to sager har anbefalet på baggrund af deres undersøgelse og afhøringer.

I den ene sag er Netanyahu anklaget for at have modtaget gaver fra rigmanden Arnon Milchan i bytte for tjenester, der fremmer sidstnævntes forretninger. I den anden sag er han anklaget for at have tilbudt ejeren af avisen Yedioth Ahronoth at skade avisens konkurrent, hvis Yedioth Ahronoth til gengæld ville føre en mere positiv omtale af regeringen og Netanyahu.