Rygterne om arrestordre mod Netanyahu tager til

De seneste uger har der i israelske medier været tiltagende spekulationer om, hvorvidt Den Internationale Straffedomstol vil udstede en arrestordre mod israelske ledere. Helt konkret skulle det dreje sig om premierminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant og hærchef Herzi Halevi, og en mulige anklage mod dem skulle være krigsforbrydelser i Gaza.

Tirsdag forholdt Netanyahu sig til rygterne. I en video kaldte han en eventuel arrestordre ”antisemisme” og sagde, at ”80 år efter Holocaust overvejer de internationale instanser, som blev dannet for at forhindre et nyt Holocaust, at nægte den jødiske stat retten til at forsvare sig mod dem, der vil begå folkemord mod os”.

 

Frygter konsekvenserne

Både Israel, USA og flere andre lande har angiveligt arbejdet hårdt for at lægge pres på domstolen og overbevise den om, at den ikke skal udstede arrestordrer. Det vil nemlig betyde, at de lande, som anerkender domstolen, vil være forpligtet til at anholde Netanyahu, hvis han rejser til et af de lande. Det gælder for eksempel Frankrig, Danmark og flere andre EU-lande. 124 lande har skrevet under på Rom-statutten, hvilket betyder, at de anerkender domstolens myndighed. USA og Israel har ikke underskrevet Rom-statutten. Til gengæld blev ”Staten Palæstina” i 2015 medlem. Domstolen mener derfor, at den har myndighed i de palæstinensiske selvstyreområder, Gaza og Vestbredden. Domstolen kan kun retsforfølge personer – ikke lande – for krigsforbrydelser.

Rygterne om arrestordrer bekymrer Israel. Man frygter blandt andet, at det vil puste yderligere til den bølge af antisemitisme, som man ser mange steder. Det frygtes også, at det vil kunne spolere muligheden for en aftale om befrielse af gidsler. Det skyldes, at internationalt pres på Israel generelt gør Hamas mindre tilbøjelige til at ville indgå en aftale med Israel.

Det forlyder også, at domstolen overvejer at udstede arrestordrer mod Hamas-ledere.