Sådan blev ministerierne fordelt i Israels nye regering

Selvom det er to måneder siden, Benjamin Netanyahu vandt en klar valgsejr, var det først torsdag den 29. december, at den nye regering blev indsat. Det betragtes som den mest højreorienterede regering, Israel nogensinde har haft. Det er desuden første gang, Netanyahu er premierminister i en regering, hvor alle støttepartier er religiøse.

Forud for indsættelsen er gået mange uger med først forhandlinger og siden en proces med lovændringer, der skulle bane vej for, at nogle af Netanyahus partnere kunne få de ministerposter, de gerne ville have. Blandt andet skulle der foretages en lovændring, så Aryeh Deri kunne blive sundheds- og indenrigsminister, selvom han er dømt for skattesvindel. Også Itamar Ben Gvir og Bezalel Smotrichs roller krævede ændringer.

 

Den nye regering består af 30 ministre – 3 mere end i den forrige. Blot 5 af dem er kvinder – før var der 9.

 

Likud

Netanyahus parti har 17 ministre. Ud over premierministerposten sidder de på Udenrigsministeriet (Eli Cohen), Forsvarsministeriet (Yoav Gallant), Justitsministeriet (Yariv Levin) og en række knap så prominente ministerier.

 

Shas

Som nævnt sidder Shas’ leder, Aryeh Deri, på både Sundheds- og Indenrigsministeriet. Derudover har Shas Velfærdsministeriet og Religionsministeriet.

 

Religiøs Zionisme

Partiets leder, Bezalel SMotrich har en lidt speciel rolle. Han er finansminister og er derudover også minister i Forsvarsministeriet (men ikke forsvarsminister) med ansvar for det civile på Vestbredden (ikke det militære). Han kan dermed siges at være minister for bosættelserne. Partiet har desuden to mindre ministerier.

 

Forenet Torajødedom

Det ultraortodokse parti sidder på to mindre ministerier.

 

Otzma Yehudit

Formand Itamar Ben Gvir er udnævnt som minister for national sikkerhed. Ministeriet er en udvidelse af det, der tidligere hed Ministeriet for Offentlig Sikkerhed. Den primære forskel er, at Ben Gvir nu også er den øverst ansvarlige for politiet – herunder grænsepolitiet og den enhed, som opererer på Vestbredden.

Derudover har det radikale højrefløjsparti to ministerier. Blandt andet har de regeringens yngste minister: 30-årige Yitzhak Wasserlauf, som er minister for udvikling af Negev og Galilæa.

 

Noam

Det lille parti, som stillede op på Religiøs Zionismes liste, har et enkelt ministerium. Formand Avi Maoz er såkaldt ”minister ved premierministerens kontor”. Her har han ansvar for ”jødisk national identitet” – for eksempel hvordan denne identitet kommer til udtryk og gives videre i det israelske skolesystem.