Sammenstød på Tempelpladsen og raketangreb fra Gaza

Lige nu fejrer jøderne påske, mens muslimer er i gang med deres hellige måned ramadanen. I Israels hovedstad, Jerusalem, hvor højtiderne traditionelt markeres af rigtig mange mennesker, har de seneste uger været præget af meget uro.

Især langfredag gik det heftigt for sig på Tempelpladsen. Ifølge det israelske politi begyndte en stor gruppe unge palæstinensere at marchere på Tempelpladsen meget tidligt fredag morgen. Nogle med Hamasflag.

Da morgenbønnen var slut, gik betjente ind på pladsen for at få ro på gemytterne. På det tidspunkt var der også blevet kastet sten mod området foran Vestmuren, hvor jøderne beder.

Politiets aktion på Tempelpladsen udviklede sig voldeligt med flere stenkast mod betjente, der svarede igen med tåregas. Omkring 150 personer kom til skade – primært på grund af tåregassen. Og cirka 400 blev arresteret.

Efterfølgende var der igen ro på pladsen, og senere på dagen var 50.000 muslimer samlet for at bede.

Det er langtfra det eneste voldelige sammenstød, der har været de seneste uger. Det er især foregået i området omkring Den Gamle By og på Vestbredden. De seneste to uger har mindst 16 palæstinensere mistet livet i disse sammenstød. Det er blandt sket, når israelsk militær har villet udføre anholdelser på Vestbredden i et forsøg på at mindske risikoen for terror. I byen Jenin i den nordlige del af Vestbredden er de blevet mødt af modstand. Onsdag den 13. førte et sådant sammenstød til, at seks palæstinensere blev dræbt.

 

Raketangreb fra Gaza

Terrorbevægelsen Hamas, som kontrollerer Gaza, har opildnet den palæstinensiske befolkning til at yde ”modstandskamp” mod Israel.

Mandag blev der for første gang i næsten fire måneder affyret en raket fra Gaza mod Israel. Den blev elimineret i luften og forårsagede derfor ingen skade.

Israel svarede igen ved at bombe Hamasmål i Gaza – blandt andet et våbenlager.

For næsten et år siden udkæmpede Hamas og Israel en regulær krig, som varede 11 dage. Her var det også uroligheder i Jerusalem, der førte til, at Hamas og Islamisk Jihad affyrede over 4.000 raketter mod Israel.

Derfor er sikkerhedsstyrkerne nu i højeste alarmberedskab. Den jødiske påske slutter på torsdag, mens ramadanen fortsætter til 1. maj. I denne periode vil risikoen for uro og flere sammenstød være stor.