Seks israelere døde efter raketangreb og borgerkrigslignende tilstande

Efter at den palæstinensiske terrorgruppe Hamas – og andre grupper i Gaza – mandag aften begyndte at bombardere Israel med raketter, er situationen eskaleret mere og mere.

Ifølge det israelske militær, IDF, er der blevet affyret over 1000 raketter mod Israel i løbet af cirka halvandet døgn. Omkring 200 af dem er ifølge Israel landet på Gaza-siden af grænsen. Af dem, som krydsede grænsen, og som havde retning mod befolkede områder, har Israels missilskjold likvideret 85-90 procent. De resterende 10-15 procent er landet i befolkede områder.

 

Dødsfald fire steder

I alt seks civile israelere er døde som følge af angrebene. Mandag døde to kvinder i Ashkelon. Senere på dagen mistede en kvinde i Rishon Lezion livet, og ved byen Lod blev en bil ramt, og en far og hans datter omkom. Moren overlevede. De to døde var ifølge Lods borgmester arabere.

Onsdag formiddag blev en jeep lidt nord for Gaza ramt af et missil. Den ene af de tre personer, der befandt sig i jeepen, er erklæret død, og de to andre er i kritisk tilstand. (Dette er sket, mens denne artikel skrives).

Nogenlunde samtidig meddeler medier i Gaza, at fire palæstinensere er døde i et israelsk angreb onsdag. Det er uklart, om der er tale om civile eller militante.

Det ser altså ud til, at de voldsomme angreb fortsætter. Tirsdag meddelte IDF, at man forventede, at kampene vil fortsætte ”flere dage”.

 

»Borgerkrig« i byer flere steder i Israel

I Lod i det centrale Israel, hvor der bor både jøder og arabere, har der i nat været voldsomme scener.

Unge arabere gik på gaden, hvor de blandt andet satte ild til tre synagoger og et antal butikker. De voldsomme billeder kan ses i denne artikel.

Det fik regeringen til at erklære undtagelsestilstand i byen, og man sendte straks forstærkninger til stedet. Flere borgere har sagt, at arabere har smidt brandbomber in ad vinduerne. Og mange har valgt at fjerne israelske symboler fra deres huse for at undgå angreb. Også byens rådhus og et museum blev angrebet.

Byens borgmester, Yair Revivo, har sammenlignet det med Krystalnatten og kalder det ”borgerkrig”.

Ifølge Israels politikommissær er hændelserne i Lod tirsdag aften værre end det, man så op til den anden intifada i 2000.

Det forlyder også, at nogle familier ikke turde at bevæge sig ned i beskyttelsesrummene, fordi de var bange for at blive angrebet. 

Mandag blev en arabisk mand skudt og dræbt i Lod. Gerningsmanden - en jødisk mand fra byen - er anholdt og har sagt til politiet, at han handlede i selvforsvar.

Også i byerne Ramle og Akko og flere andre steder har der været arabere på gaden og lave optøjer. Der har også været jødiske hævnangreb – blandt andet i Lod, hvor der blev sat ild til en muslimsk gravplads.

De seneste år har optøjerne primært fundet sted på Vestbredden og i Jerusalem. Det er derfor usædvanligt, at de arabiske israelere nu ser ud til at tage del i den modstandskamp mod Israel, som terrorgruppen Hamas leder an i.

Israels præsident, Reuven Rivlin, er en af flere, der har opfordret lederne af de arabiske samfund i Israel til at komme på banen og opfordre folk til at standse de mange angreb. Han siger, at "progromerne i Lod og over landet udført af en ophidset og blodtørstig arabisk folkemængde, som sårer folk, ødelægger bygninger og endda angriber hellige jødiske steder, er utilgivelige", og at "stilheden fra de arabiske ledere er skamfuld".