Seks timer uden raketter er længste pause i over en uge

Fra mandag midnat til tidlig tirsdag morgen blev der ikke affyret en eneste raket fra Gaza mod Israel. Pausen på cirka seks timer er den længste, siden Hamas mandag den 10. maj begyndte at skyde raketter mod det sydlige og centrale Israel.

Det nævnes, at denne pause kan være en indikation på, at en våbenhvile kan være rykket lidt tættere på. Samtidig forlyder det, at Israel er indstillet på at fortsætte kampene ”nogle dage” endnu.

Det israelske militær, IDF, brugte natten på at gennemføre det fjerde angreb mod Hamas’ tunneller i Gaza City og Khan Younis (to store byer i Gaza). Ifølge talsmand Hidai Zilberman ødelagde IDF i nat 15 km tunnel, og samlet set har man ødelagt omkring 100 km i de fire målrettede angreb.

Derudover angreb IDF nogle af de affyringsramper, der kan affyre flere raketter på en gang. Det lykkedes at ødelægge mindst 10 af dem – blandt andet nogle af dem, der har sendt raketter mod Tel Aviv-området. Zilberman siger, at IDF har ødelagt i alt 65 affyringsramper.

Israel bruger lige nu tiden på at ramme Hamas så hårdt som muligt og svække dem. Spørgsmålet er, hvornår IDF har svækket Hamas så meget, at man fra israelsk side vil gøre mere for at søge en våbenhvile. Indtil nu har store dele af det internationale samfund støttet Israels ret til at forsvare sig. Man kan forestille sig, at dette i løbet af de næste dage vil ændre sig, så flere og flere vil komme med kraftigere opfordring til, at Israel standser angrebene og mere aktivt søger en våbenhvile.

Tirsdag morgen genoptog Hamas angrebene ved at sende raketter mod byen Netivot.


Beskyttelsesrum i byen Netivot.

Dødstal

Det palæstinensiske sundhedsministerium i Gaza, som kontrolleres af Hamas, siger, at lidt mere end 200 palæstinensere er døde, siden kampene begyndte for godt en uge siden. Ifølge ministeriet er mere end 50 af dem mindreårige.

Hidai Zilberman (IDF’s talsmand) siger, at mere end 150 terrorister fra enten Hamas eller mindre terrorgrupper er døde. Der er tale om mere end 120 personer fra Hamas og mere end 25 fra den næststørste terrorgruppe i Gaza, nemlig Islamisk Jihad.

På den israelske side er dødstallet 10. Det seneste offer er en 56-årig jødisk mand, som blev såret af stenkast fra arabere i byen Lod tirsdag den 11. maj. Han døde af sine kvæstelser mandag.

 

Trussel fra Libanon og Jordan

Mandag aften blev der sendt seks raketter fra Libanon med retning mod Israel. Ingen af de seks raketter krydsede dog grænsen, men landede i stedet på den libanesiske side. Det fik ikke desto mindre myndighederne til at beordre, at alle byer, som ligger mindre end 4 km fra grænsen, skulle åbne de offentlige beskyttelsesrum.

Israel vurderer, at det var en mindre palæstinensisk gruppe, der stod bag affyringen. Og altså ikke den libanesiske gruppe Hizbollah.

Tirsdag morgen skød IDF en drone ned ved grænsen til Jordan. Det vides ikke endnu, hvem der styrede den, og om den var bevæbnet. Søndag krydsede to mænd grænsen fra Jordan til Israel bevæbnet med knive.

Selvom det primært er Gaza, som IDF’s øjne er rettet mod, må de altså samtidig holde øje med de øvrige grænser, hvor der også lurer en trussel.