Sidste slag inden valget: Netanyahu vil annektere bosættelser

I morgen skal israelerne til stemmeurnerne for at vælge medlemmerne til Knesset. Favoritten til at vinde er fortsat den siddende premierminister Benjamin Netanyahu og hans parti, Likud.

Mens Netanyahus valgkamp primært har været rettet mod udfordreren Benny Gantz og hans parti Blå og Hvid, kom han i lørdags med en temmelig overraskende udmelding, som i høj grad anses for at være et forsøg på at kapre stemmer fra de øvrige højrepartier.

Netanyahu sagde i et tv-interview, at han vil ”give suverænitet” til bosættelser på Vestbredden, og at han ”ikke skelner mellem de store blokke og de isolerede bosættelser”. Netanyahu vil altså – hvis man mente, hvad han sagde – gøre bosættelserne på Vestbredden til en del af staten Israel. Der bor cirka 400.000 jøder i bosættelserne, hvoraf de største blokke ligger tæt op ad Israel. For eksempel Maale Adumim, som ligger meget tæt på Jerusalem, men altså ikke er en formel del af staten Israel.


Maale Adumim er en bosættelse lige øst for Jerusalem. Den fik status som by i 1991. Her bor omkring 40.000 mennesker. (Foto: Ruben)

Stor skepsis

Mange analytikere regner med, at Netanyahus primære mål er at kapre vælgere fra de andre højrepartier – og at han ikke nødvendigvis vil stå ved sine ord efter valget. Likud har i samme ombæring advaret om, at de måske ikke kan danne en regering, hvis ikke de bliver større end Blå og Hvid – og at de altså har brug for flere af højrefløjsvælgerne for at være sikre på sejren.

Mange husker også, hvordan Netanyahu op til valget i 2015 sagde, at der ikke ville blive etableret en palæstinensisk stat på hans vagt. Men få dage efter valget talte han alligevel om ”to stater for to folk”. Det ligner det samme mønster her. At Netanyahu læner sig længere mod højre kort før valget, mens han efter valget vil læne sig længere ind mod midten.

Endelig strider en annektering imod det, Netanyahu hidtil har stået for. Han har aldrig tidligere talt om at ville annektere bosættelser. I januar 2017 var han imod partiet Det Jødiske Hjems forslag om at annektere Maale Adumim. Og i februar 2018 forhindrede han den såkaldte suverænitetslov, som indebar det, som Netanyahu altså nu aktivt siger, at han vil gennemføre: en annektering af (store dele af) de israelske bosættelser på Vestbredden.

 

Kan give mening også efter valget

Den generelle holdning til Netanyahus løfte om annektering er altså præget af en vis portion skepsis. Ikke kun på grund af de nævnte årsager, men også fordi løftet kom under et interview, hvor værten på eget initiativ spurgte Netanyahu, hvad han vil stille op med bosættelserne. En så stor beslutning ville have været mere oplagt at annoncere i forbindelse med et pressemøde – ikke som et svar på et spørgsmål under et tv-interview.

Ikke desto mindre er der også nogle faktorer, der peger i retning af, at Netanyahu måske mener sit løfte alvorligt.

Sidste måneds amerikanske anerkendelse af annekteringen af Golan i 1981 er et af disse forhold. Hvis palæstinenserne som forventet afviser den fredsplan, som Trump angiveligt kommer med efter det israelske valg, så kan et amerikansk-israelsk modsvar til denne afvisning måske være annektering af et antal bosættelser.

Et andet forhold er, at Netanyahu kan bruge en annektering i forhandlingen med de øvrige højrepartier, som skal sikre ham regeringsmagten. For eksempel kan han tilbyde annektering i bytte for opbakning til lovgivning, der hjælper ham i forbindelse med sagerne imod ham, hvor han er mistænkt for korruption.

Sidst men ikke mindst er der den finurlige betragtning, at løftet om annektering af bosættelser måske netop er det, der kan give et valgresultat, hvor Netanyahu ikke er tvunget til at annektere bosættelser. Løftet kan nemlig lokke højreorienterede vælgere over til Likud fra de mere højreorienterede partier såsom Det Nye Højre og Forenede Højrepartier. Hvis de bliver tilpas små, kan deres indflydelse blive så lille, at de ikke kan presse Netanyahu til at annektere bosættelser. Skulle flere af dem ende under spærregrænsen, kan det endda tvinge Netanyahu til at danne regering med centrumpartier i stedet. Og i så fald vil annektering være helt ude af billedet.