Skrøbelig våbenhvile efter to døgns kampe og 450 raketter

Klokken 5.30 i morges kom der en foreløbig afslutning på to døgns heftige kampe mellem Israel og terrorgruppen Islamisk Jihad i Gaza.

Det hele startede natten til tirsdag, hvor Israel bombede den lejlighed, hvor Islamisk Jihad-lederen Baha Abu al-Ata og hans kone befandt sig. Begge blev dræbt.

Terrorgruppen svarede igen ved at sende raketter ind over det sydlige og det centrale Israel, og tirsdag ved middagstid svarede Israel så igen ved at angribe Islamisk Jihad-mål, dvs. våbendepoter og de personer, som ledte raketaffyringerne mod Israel.

 

Skrøbelig våbenhvile

Tidligt i morges bekræftede begge parter så en våbenhvile, hvor især Egypten har været involveret som mægler. I skrivende stund ser det ud til, at våbenhvilen holder, selvom der efter dens indgåelse blev affyret 5 raketter fra Gaza, der alle landede i et øde område i Israel. Derudover har der været ro hele dagen.

Våbenhvileaftalen indeholder ifølge parterne, at Israel ikke vil gennemføre målrettede likvideringer og ikke vil skyde mod demonstranter under fredagsdemonstrationerne ved grænsehegnet. Til gengæld kræver Israel et stop for raketaffyringerne, og at fredagsdemonstrationer foregår uden vold fra demonstranternes side. Men de fleste vurderer det som usandsynligt, at den sidste raket er blevet affyret i denne omgang.  

En talsmand for det israelske militær siger, at der er blevet affyret 450 raketter mod Israel. Det forlyder, at 60 procent af dem er landet i øde områder, og at missilforsvaret har elimineret 90 procent af de resterende.

De raketter, som er landet i byer, har forårsaget en del ødelæggelser af veje og bygninger, men der er ingen dødsofre på israelsk side. Det forlyder, at dødstallet på palæstinensisk side er 32 eller 34 – begge tal nævnes. Ifølge det palæstinensiske sundhedsministerium er 18 af de døde Islamisk Jihad-medlemmer. Ifølge Israel er det 25. Militæret offentliggjorde i går på sin Facebookside et billede af 9 terrorledere, som har stået i spidsen for angrebene mod Israel, og som har mistet livet i løbet af de seneste to døgn.

En af de døde terrorledere er Rasmi Abu Malhous. Under det angreb, der dræbte ham, mistede fem af hans familiemedlemmer angiveligt også livet.

 

Bryllup i beskyttelsesrum

En af de positive historier, der har floreret i de israelske medier, er et ungt pars bryllup, der ikke gik forventet. Dor og Oral havde planlagt en stor fest med 1000 gæster. Men fordi festen skulle holdes i det område, der var udsat for raketangreb, kunne den ikke blive gennemført. I stedet for at udskyde selve brylluppet valgte parret at gennemføre vielsen i et bomberum med cirka 100 deltagende. Den store fest bliver efter planen afholdt senere på måneden. Men videoer viser, at de tilstedeværende var i vældig godt humør og ikke raketregnen ødelægge den glædelige begivenhed.