Smittetallene tager endnu et nøk opad

Mandag blev der gennemført cirka 130.000 coronatests i Israel. 6.275 af dem var positive. Tallet er det højeste siden februar, og det sætter en tyk streg under, at Israel befinder sig et bekymrende sted, hvad angår spredningen af coronasmitte.

Antallet af indlagte og alvorligt syge er også steget markant. Omkring 400 personer har alvorlige følgevirkninger af sygdommen.

 

Vækker bekymring

Mange andre lande holder øje med Israel, fordi de er længst fremme med at vaccinere befolkningen. Derfor bliver det da også lagt mærke til, når Israel pludselig oplever så kraftig en stigning i smitten. Også blandt personer, der har fået to stik.

Omkring en halv million israelere (alle personer over 60 år) har i løbet af august fået tredje stik. Håbet er, at denne booster kan holde smitten på afstand. Og ifølge Galia Rahav, som er professor ved Sheba Medical Center, er der positive resultater at spore hos dem, der har fået tredje stik. »Jeg tror meget på tredje dosis. Vi ser gode resultater, hvor folk udvikler antistoffer,« siger hun til Ynet.


Israels vellykkede vaccineprogram har desværre ikke forhindret stigende smittetal. (Foto: Ordet og Israel)

Grønt pas og vigtig skolestart

Fra og med i søndags genindførte Israel brugen af deres såkaldte grønne pas – det, vi i Danmark kalder coronapas. Det betyder, at man nu skal vise en negativ test, have været smittet eller være fuldt vaccineret for at kunne deltage i større arrangementer.

Mandag vendte landets ultraortodokse elever tilbage til skolebænken – cirka en måned før resten af landets elever. I den forbindelse lader der til at være forvirring om, hvor meget de skal testes. Premierminister Bennet har angiveligt godkendt en plan, hvor alle elever skal testes, inden de vender tilbage til skolen. Dette skulle også gælde de ultraortodokse, og det var smart, at man kunne afprøve systemet på dem, inden de øvrige skoler åbner 1. september (medmindre det bliver udskudt).

Men flere ledere på ultraortodokse skoler fortæller, at de intet har hørt om denne plan og om krav til test af elever. »Jeg har læst om det i medierne. Ingen har sagt noget til os,« siger skoleleder fra Beit Shemesh. Nogle steder er de dog i gang med programmet, hvor man blandt andet undersøger, hvor mange børn der har haft corona. Resultaterne viser indtil videre, at cirka 18 procent af de ultraortodokse skolebørn har haft sygdommen.

Det er langtfra første gang, at der er usikkerhed i forbindelse med skolestart – eller usikkerhed om coronaregler i det hele taget. Befolkningens håb er, at den nye regering i højere grad end den forrige kan skabe klarhed og undgå at ændre kurs hele tiden. En god skolestart vil derfor være lig med en god start for Bennet og hans regering.