Stadig ingen regering; valg sandsynligt

Lederen af det store oppositionsparti ”Blå og Hvid”, Benny Gantz, måtte opgive at danne en ny regering. Gantz mandat udløb ved midnat, og få timer før meddelte han præsident Rivlin, at forsøget var mislykket.

Tidligere har fungerende premierminister Benjamin Netanyahu uden held forsøgt at danne en ny regering.

Israel holdt parlamentsvalg 9. april og 17. september, men begge valg endte uafgjort. Højrefløjen og de religiøse partier har 55 mandater, centrum-venstrefløjen, og de arabiske partier har 57 mandater, og højrepartiet Yisrael Beiteinu, der ønsker en regering hen over midten men uden de religiøse og arabiske partier, har 8 mandater.

Det er lykkedes Netanyahu at holde højrefløjen og de ortodokse partier tæt sammen. Dermed er det umuligt at danne en regering.

I de næste 21 dage ligger opgaven hos Knesset. Et hvilket som helst medlem af Knesset, der kan få opbakning fra 61 medlemmer, kan danne en ny regering. Men når hverken Netanyahu eller Gantz har kunnet, ser det så godt som umuligt ud. Derfor tyder meget på, at israelerne til marts skal til valg for tredje gang på et år.

To ting kan dog påvirke situationen:

a) Hvis rigsadvokaten rejser sigtelse mod premierminister Netanyahu for korruption, kan det måske bane vejen for en ny leder af Likud-partiet, der måske lettere kan gå i regering med Blå og Hvid. Rygter i medierne vil vide, at rigsadvokatens afgørelse kommer meget snart. Den populære Gideon Sa’ar har meddelt, at han vil stille op som modkandidat til Netanyahu som Likuds leder.

b) Hvis det meget anspændte forhold mellem Iran og Israel udvikler sig til en egentlig krig, kan det måske udløse dannelsen af en nødregering. Tirsdag blev der affyret 4 raketter fra Syrien mod det nordlige Israel. Alle blev skudt ned. Israel siger, at Iran stod bag angrebet, og onsdag morgen gennemførte Israel et usædvanligt omfattende angreb på iranske styrker i Syrien.