Stadig på jagt efter terrorist, der dræbte soldat

Den 18-årige soldat Noa Lazar mistede livet sent lørdag, da hun blev skudt af en palæstinensisk terrorist ved et checkpoint i Østjerusalem – tæt på flygtningelejren Shuafat.

Gerningsmanden – som formodes at være en 22-årig palæstinenser fra Shuafat – steg ud i passagersiden af en bil ved checkpointet og gik stille og roligt op til den gruppe soldater. Pludselig åbnede han ild mod dem. Noa Lazar blev ramt og døde, kort efter at hun var blevet kørt på hospitalet. Også en civil vagt blev ramt af skud og er angiveligt stadig i kritisk tilstand.

Terroristen flygtede fra stedet og formodes at gemme sig i flygtningelejren, hvor israelske styrker stadig er i gang med en storstilet eftersøgning. Det har ført til yderligere sammenstød, fordi palæstinensere i lejren har kastet sten og affyret fyrværkeri mod soldaterne.

Den unge kvinde blev begravet søndag aften i nærheden af sin hjemby Bat Hefer i det centrale Israel. Trods sin korte karriere i militæret havde hun allerede formået at udvikle sig til en dygtig soldat, der ifølge hendes leder »havde været med til at forhindre mange terrorangreb«.


Shuafat-lejren i Østjerusalem. (Foto: Wikipedia)

Løvhyttefest og voldsbølge

Der kan være to forklaringer på, hvorfor terrorangrebet sker netop nu. Dels er Israel i gang med at fejre løvhyttefesten, som begyndte mindre end et døgn efter drabet på Noa Lazar. De jødiske højtider er altid forbundet med en øget terrortrussel.

Dels befinder Israel sig i en periode, hvor der hver uge er adskillige sammenstød. Israel har skruet op for terrorbekæmpelsen ved at foretage mange anholdelser af terrormistænkte – især i den nordlige del af Vestbredden. Mange steder er styrker blev mødt af modstand. Israel har dræbt mere end 100 palæstinensere i forbindelse med disse sammenstød og skudangreb.

Der er opstået en palæstinensisk gruppe på Vestbredden, som kalder sig »Løvens Hule«. De har påtaget sig skylden for adskillige skudangreb den seneste tid. Senest har de taget skylden for et angreb tirsdag den 11. oktober, hvor en soldat er blevet ramt. Han var til stede for at beskytte nogle bosættere, der havde planlagt en march – netop for at protestere over de mange skudangreb.