Stærk alliance mod Netanyahu: »Mr. Sikkerhed« er ikke så sikker længere

I går fik Israel det, som landet ikke har haft i meget, meget lang tid: en samlet opposition, der kan udfordre Benjamin Netanyahu som Israels premierminister.

Mange har sagt, at de kunne vælte ham af pinden, men de færreste har været villige til at gøre det nødvendige, nemlig at gå på kompromis med egne ambitioner og søge sammen i en fælles opposition. Den Zionistiske Union gjorde godt nok forsøget ved sidste valg, men mislykkedes.

Nu gør Benny Gantz og Yair Lapid forsøget, og det ser ud til at være mere slagkraftigt end Den Zionistiske Union, der nu er gået i opløsning. De to partiledere fra henholdsvis det nystiftede Israel Resilience og Yesh Atid stiller op på samme liste. Det gør de sammen med de to tidligere chefer for Israels militær Moshe Ya’alon og Gabi Ashkenazi. Navnet på den fælles liste bliver ”Blå og Hvid”.


Benny Gantz var indtil for nylig chef for IDF - udpeget af Benjamin Netanyahu. To af hans tre politisk allierede er også tidligere IDC-chefer. (Foto: IDF/Wikimedia)

Lige så store som Likud

Ifølge de fleste meningsmålinger får Yesh Atid (Lapids parti) og Israel Resilience (Gantzs parti) tilsammen cirka lige så mange mandater som Netanyahus Likud. Nemlig cirka 30 hver.

Men det er vel at mærke før sammenslutningen. Måske kan sammenslutningen give israelerne en større tro på, at Netanyahu kan væltes – og derfor kan man forestille sig, at dagens nyhed vil booste ”Blå og Hvid” i de kommende meningsmålinger.

En joker, som også kan få stor indflydelse på Blå og Hvids chancer, er Gabi Ashkenazi, som også er gået med i sammenslutningen. Flere eksperter mener, at han vil kunne trække nogle stemmer fra højrefløjen ind mod midten, hvor Blå og Hvid hører til (selvom Netanyahu kalder dem ”venstreorienterede”).

 

Mr. Sikkerhed mod tre IDF-chefer

Hvis der skal nævnes én grund til, at mange israelere har stemt på Netanyahu, så er det deres tillid til, at han er bedre end de andre til at forsvare Israel mod landets fjender. Oppositionens ledere har som regel været fra venstrefløjen, hvor ønsket om en tostatsløsning har stået højere på dagsordenen end hos Likud. En del israelere er ganske enkelt bange for, at en venstreorienteret regering vil have en for blød linje over for palæstinenserne og landets øvrige fjender.

Men nu består oppositionen af intet mindre end tre tidligere chefer for det israelske militær (Ya’alon, Ashkenazi og Gantz). Derudover er Ya’alon tidligere forsvarsminister. Det er med andre ord en opposition, hvis absolutte ekspertiseområde er netop at forsvare Israel mod landets fjender. Netanyahu er derfor ikke længere den eneste ”Mr. Sikkerhed” i toppen af israelsk politik. Det er medvirkende til, at de israelske medier omtaler dagens begivenhed som noget, der kan udfordre Netanyahu på en måde, som han ikke har været det i de seneste 10 år, hvor han har stået i spidsen for Israel.

 

Hvem skal så være premierminister?

Skulle Lapid og Gantz stå som vindere efter valget, vil Gantz blive premierminister – men kun de første to et halvt år af valgperioden. Derefter vil Lapid overtage. Det er den aftale, der har været nødvendig for at forene de to. I den første periode vil Lapid angiveligt blive udenrigsminister.

Blå og Hvids valgliste vil blive en blanding af de forskellige partiers kandidater. Det forlyder, at fordelingen blandt de første 30 på listen (som ser ud til at kunne blive valgt ind) bliver sådan: 13 pladser til Yesh Atid, 12 pladser til Israel Resilience, 4 pladser til Ya’alons parti, Telem, og 1 plads til Ashkenazi.

 

 

Netanayhu inviterer racistisk parti med i regeringen

At Netanyahu føler sig meget presset, blev tydeligt, da han i går gjorde alt, hvad han kunne, for at få det nuværende regeringsparti Det Jødiske Hjem til at indgå valgalliance med det ekstremistiske og højreradikale Otzma Yehudit (Jødisk Magt), som består af tilhængere af den kontroversielle Meir Kahane, der blev likvideret af en arabisk mand i 1990. Kahanes bevægelse Kach var forbudt i Israel, fordi den var racistisk og blev anset som en terrororganisation. Otzma Yehudit er stiftet i kølvandet på Kach og består primært af Kahanes tilhængere. De ønsker blandt andet en israelsk stat på hele Vestbredden – uden palæstinensiske borgere. Et af de fremtrædende medlemmer, Bentzi Gopstein, kæmper for at forbyde ægteskaber mellem jøder og ikke-jøder. En anden, Baruch Marzel, er kendt for at have arrangeret fester til hyldest af Baruch Goldstein, der skød og dræbte 29 bedende muslimer i Hebron i 1994. Det er disse personer, som Netanyahu nu har budt indenfor i varmen for at øge sine chancer for at vinde valget. Han udskød tilmed et møde med Vladimir Putin for at få overtalt Det Jødiske Hjem til at slå sig sammen med partiet – for at undgå stemmespild. Netanyahu har endda allerede nu lovet sammenslutningen to ministerposter! Mange ser dette som endnu et eksempel på, at Netanyahu sætter sin egen politiske karriere foran alt andet. Også Israels ve og vel.

Spørgsmålet er så, om det giver bagslag. Vil inklusionen af ekstremisterne fra Otzma Yehudit skræmme nogle vælgere væk fra højrefløjsblokken? Vil de i stedet foretrække en centrumblok med deltagelse af Ashkenazi? Og vil det få eksempelvis partier som Kulanu og Israel Beiteinu til at støtte Blå og Hvid for at forhindre Otzma Yehudit i at få indflydelse?

 

Det bliver utroligt spændende at se de næste dages meningsmålinger. De vil vise den israelske befolknings reaktion på både Blå og Hvid-sammenslutningen og Netanyahus udstrakte arm til det alleryderste højre.