Stemmer i Stilheden: Hør Bent Melchiors flugthistorie i ny kortfilm

Den gribende historie om redningen af mere end 7000 danske jøder i oktober 1943 er blevet fortalt mange gange. Og nu er den også fortalt i form af en 18 minutter lang film, som ligger frit tilgængelig på Youtube.

Den hedder »Stemmer i Stilheden« og er en animationsfilm med den tidligere overrabbiner Bent Melchior som både hovedperson og fortæller.

Melchior var 14 år, da han og familien måtte flygte til Sverige i 1943. Han vidste ikke, hvad det ville sige at gå under jorden, »lukke døren bag sig, og ikke vide, hvornår man kom tilbage« fortæller han - »men det gjorde et meget stort indtryk på mit meget unge hjerte.«

I filmen kommer man som seer tæt på den oplevelse, det var at flygte i al hast fra nazisterne. Melchior beskriver blandt andet den 7-8 timer lange overfart i en fiskerkutter, som bragte ham og familien til Sverige.

Filmen giver også et godt indblik i, hvad det indebar at hjælpe jøderne. Det var med stor risiko. Ikke desto mindre var der mange danskere, som hjalp med flugten.

Filmen er blevet til i et samarbejde mellem Humanity in Action, Dansk Jødisk Museum og Udenrigsministeriet og blev lagt på Youtube i februar. Den kan ses på både dansk og engelsk: 

Se »Stemmer i Stilheden«

 


Bent Melchior i forbindelse med et interview til Magasinet Ordet & Israel. (Foto: Rolf W. Jørgensen)