Stor genåbning: Nu må israelerne gå mere end 100 meter væk fra hjemmet

Mandag aften holdt premierminister Netanyahu pressemøde, hvor han kunne fortælle, at mange af restriktionerne i Israel nu bliver ophævet.

Det gælder blandt andet reglen om, at man kun må befinde sig i en radius af 100 meter fra sit hjem, medmindre man har et lovligt formål.

Derudover har regeringen åbnet biblioteker, hoteller, naturreservater, historiske turistattraktioner og zoologiske haver. Der gælder dog forskellige forbehold. For eksempel skal bibliotekerne sørge får, at afleverede bøger står mindst tre dage, før de bliver lånt ud igen.

Storcentre og markeder får lov at åbne torsdag – og kun med et begrænset antal kunder ad gangen.

Der har også været særlige regler for forsamling i forbindelse med bøn og omskæring. For begge dele gælder det nu, at man må forsamles op til 19 personer. Bryllupper og begravelser må nu gennemføres med op til 50 personer.

Universiteter og ungdomsuddannelser står til at genåbne 14. juni. Man må stadig ikke tage til stranden.

Premierministeren understregede, at restriktionerne kan genindføres, hvis myndighederne vurderer, at det bliver nødvendigt.

 

Har godt styr på corona

Den relativt store genåbning af samfundet kommer, fordi tallene ser gode ud. Antallet af nye smittefælde bliver mindre og mindre, og relativt få mennesker mister livet til sygdommen i Israel. 16.268 lyder det samlede antal af smittede på (mandag). Af dem er lidt over 10.000 raske igen. 237 er døde, hvilket svarer til cirka 25 ud af en million. Dermed ligger Israel omkring nummer 50 i verden over antallet af døde per indbygger.

Disse tal er bemærkelsesværdige, når man sammenligner med mange europæiske lande. Især fordi Israel har en høj befolkningstæthed og har mange turister og på den måde burde være i risikogruppen, hvis man kan tale om, når det gælder lande. Den bedste forklaring må være den meget strenge nedlukning. En nedlukning, som en del har syntes har været for stram. Men som ikke desto mindre ser ud til at have virket.

Når det gælder arbejdsløsheden, er der dog ikke nogen positiv fremgang at spore. Arbejdsløsheden er nu over 25 procent, og mange virksomheder forventes at måtte lukke i den kommende tid. Dermed står Israel – ligesom mange andre lande – over for den næste udfordring: økonomien.

 

Vejen banet for ny regering

Det skal den nye regering tage sig af. Tirsdag ser det ud til, at høringen i Højesteret søndag og mandag ikke resulterer i et sammenbrud. Højesteret har krævet tre ændringer i aftalen mellem Gantz og Netanyahu, og det har de valgt at acceptere. Dermed forventes den nye regering af blive præsenteret en af de kommende dage.