Stor genåbning på vej trods en vis vaccineskepsis og høje smittetal

De seneste uger er der sket en opbremsning i Israels ellers ret så tempofyldte vaccinationsprogram. Det skyldes, at overraskende mange israelere er skeptiske over for at få vaccinen. Det gælder især folk i den aldersgruppe, som først for nylig har fået adgang til vaccinen – nemlig personer under 50 år.

 En undersøgelse viser, at en del forældre er tilbageholdende med at få deres børn vaccineret. På spørgsmålet om, hvorvidt man vil lade sit barn i alderen 6-15 år vaccinere, svarer 29 procent, at de ikke vil. 30 procent er i tvivl. Og 41 procent svarer, at de vil få deres barn vaccineret.

Undersøgelsen viser også, at det især er blandt ultraortodokse og arabere, er forældre ikke vil lade børnene vaccinere. Her vil henholdsvis 35 og 32 procent give deres tilladelse.

 

»Sejren over pandemien afhænger af jer«

Når det er sagt, så går det fortsat godt med vaccinerne i Israel. Man har nu givet 4 millioner borgere første dosis. Og af dem har omkring 2,6 millioner også fået anden dosis.

Af borgere over 50 år mangler man kun at vaccinere 570.000. Og mandag var premierminister Netanyahu ude med en besked til netop dem: »Gå ud og bliv vaccineret. Ikke bare for jeres egen sundheds skyld, men for alles skyld. Vores sejr over pandemien afhænger af jer.«

 

Stor genåbning – især for de vaccinerede

Alle de vaccinerede israelere kan se frem til en stor genåbning fra på søndag. Også de ikke-vaccinerede får en stor del af deres normale hverdag tilbage. Her vil butikker, storcentre biblioteker, markeder og museer åbne for alle. Og så er der nogle ting, der kun vil åbne for folk med et såkaldt vaccinepas. For eksempel fitnesscentre, swimmingpool, hoteller og sports- og kulturbegivenheder.

Regeringen planlægger også at genåbne synagogerne, når israelerne om halvanden uge skal fejre purim.


Snart kan Mahane Yehuda-markedet i Jerusalem åbne igen.

Stadig høje smittetal

Genåbningen er besluttet på et tidspunkt, hvor mange som sagt er vaccineret, men hvor smittetallene desværre stadig er meget høje. De seneste dage har positivprocenten ligget på 7-8. Det svarer til et dagligt smittetal på mellem 3000 og 4000 personer.

Også dødsraten er høj. Søndag blevet der registreret 32 døde med corona. Dermed røg det samlede dødstal op på 5.406.