Stor nedlukning i dele af Israel: Udgangsforbud og skolelukninger

Allerede fra tirsdag aften træder en større nedlukning af en række israelske byer og bydele i kraft. Det sker, fordi smittetallet igen mandag slog rekord med omkring 3.400 nye tilfælde af coronavirus i landet. Dødstallet har passeret de 1000 og ligger lige nu på 1034.

Det har fået regeringen til at vedtage en større nedlukning af de byer og områder, hvor spredningen er størst – de såkaldte røde områder. Det har været på vej nogle dage, men er blevet udskudt. Men tirsdag aften sker det så. Nedlukningen varer i første omgang indtil 16. september

Nedlukningen betyder blandt andet, at alle skoler i områderne skal holde lukket. Det er ellers ikke mange dage siden, de åbnede efter sommerpausen.

Et andet omfattende element i nedlukningen er et udgangsforbud, som gælder fra klokken 19 om aftenen til klokken 5 om morgenen. Derudover må man kun befinde sig 500 meter fra sit hjem i dagtimerne. Og mange butikker vil blive pålagt at holde lukket.

Det gælder som sagt 40 byer og bydele. Rigtig mange af dem er byer og bydele, hvor der primært bor arabere. Derudover er der også en del ultraortodokse kvarterer på listen. Den fulde liste kan ses nederst i denne artikel på The Times of Israel.

De ultraortodokse er i høj grad utilfredse med regeringen, da de føler, at de bliver brugt som syndebuk. Det gælder især borgerne i Bnei Brak, som også i foråret var under streng nedlukning – og som også er på listen denne gang. Men borgerne i byen mener selv, at de gør rigtig meget for at mindske smitterisikoen – fx har man etableret synagoger udendørs. En ældre mand fra byen fortæller til The Times of Israel, at alle bruger ansigtsmasker, og at man har tilpasset sig coronavirussen.

Han ser i øvrigt sygdommen som et tegn fra Gud. »Gud har sendt coronavirussen for at minde os om, at vi har fået Toraen på Sinaj,« lyder det. En anden, som udtaler sig til nyhedsmediet, siger, at »i en verden af teknologi har Gud besluttet sig for at trække i hovedafbryderen«.

 

Kritik af Netanyahu

I disse uger lyder der fra mange sider en skarp kritik rettet mod premierminister Netanyahu. Anklagerne går blandt andet på, at hans største interesse ikke er at sikre Israel bedst muligt mod corona, men derimod at sikre sig selv politisk.

Et eksempel er, at regeringen i torsdags besluttede at iværksætte en nedlukning i de røde byer, som skulle gælde fra mandag. Men da de ultraortodokse, som er Netanyahus støttepartier, brokkede sig, skiftede han mening. I stedet blev nedlukningen modereret og udskudt til tirsdag aften. 

Til gengæld valgte Netanyahu mandag af sende et brev til de fire ledere for oppositionen. I det brev anklager han dem for at bringe menneskeliv i fare ved at modarbejde regeringen.

I et debatindlæg på Jerusalem Post kalder Yaakov Katz premierministerens brev et udtryk for kynisme: »Han er premierminister for dette land, og han er ansvarlig for, hvad der sker. Det var ham, som ledte os fra succesen i den første bølge i marts, april og maj til den totale fiasko, som landet befinder sig i under denne bølge. At placere skylden på oppositionen er sørgeligt.« Han konkluderer senere, at »Netanyahu prioriterer sin egen politiske overlevelse højere end nationens sundhed. (…) Det er ikke lederskab, det er anarki.«