Stor støtte til franske jøder efter grov antisemitisme

Adskillige grove tilfælde af antisemitisme har hærget Frankrig de seneste uger. Det er sket samtidig med offentliggørelsen af en rapport, som viser, at antisemitismen fortsat vokser kraftigt i landet.

Men både de franske politikere og den franske befolkning støtter landets mange jøder.

 

Hagekors på gravsten og ”beskidte jøde”-tilråd

I sidste uge havde en ukendt gerningsmand tegnet et hagekors på en postkasse i Paris, hvorpå der var et billede af en kendt fransk holocaustoverlever. I samme uge blev en jødisk bagelbutik udsat for hærværk, da der stod skrevet ”Juden” på butikkens rude.

Inden for den seneste uge har der så været mindst tre tilfælde, hvoraf især de to har fået meget stor opmærksomhed i medierne.

Da den jødiske forfatter og filosof Alain Finkielkraut under en spadseretur i Paris i weekenden kom forbi en flok Gule Veste, som var på gaden for at demonstrere, blev han mødt af adskillige antisemitiske tilråd. ”Beskidte jøde” og ”jødiske lort” blev der råbt ad ham fra ophidsede mænd i gule veste. Sceneriet blev optaget på video og kan ses på nettet (se link herunder). Når man ser videoen, får man virkelig indtryk af den forråelse og det had, der kendetegner antisemitismen. Finkielkraut kunne forlade stedet uden at blive antastet fysisk, men det var tydeligt, at han var chokeret over den helt spontane reaktion.

Se videoen her

 
Demonstranter fra De Gule Veste har ved flere anledninger ytret sig antisemitisk. (Foto: Norbu Gyachung/Wikimedia)

I fredags blev to teenagere anholdt under mistanke for at have affyret skud med et luftgevær mod en synagoge lidt uden for Paris – i et område, hvor der bor mange jøder.

Natten til i tirsdags havde ukendte gerningsmænd været på spil på en jødisk gravplads i det østlige Frankrig. Her havde de malet hagekors på hele 96 jødiske gravsten. En grov, grov handling, som ikke kun naturligvis skaber frygt blandt jøder, men også er meget smertefuld på grund af mindet om nazisternes forsøg på at udrydde det jødiske folk.

Tirsdag aften reagerede franskmændene. I Paris var 21.000 mennesker samlet for at demonstrere mod antisemitisme og vise deres støtte til landets jøder. Mange andre steder i Frankrig var der lignende demonstrationer. ”Vi vil handle, vi vil vedtage love, vi vil straffe,” sagde præsident Macron blandt andet på gravpladsen med de mange hagekors.

Den voldsomme bølge af had mod jøder har chokeret franskmændene.

 

Antizionisme eller antisemitisme

Som Macron sagde i sin tale ved den hærgede gravplads, vil den franske regering gøre tiltag, der skal forhindre antisemitisme.  For eksempel har parlamentet nedsat en gruppe på tværs af partierne, som skal se på mulige stramninger af loven.  Denne gruppe har sagt, at man vil komme med et forslag til en lov, der skal forbyde antizionisme, ligesom antisemitisme er forbudt.

Forskellen er kort sagt, at antisemitisme er rettet mod jøder, mens antizionisme er rettet mod israelere og staten Israel. Men denne skelnen fungerer ikke altid i praksis, vurderer gruppen. Ofte bruges antizionisme nemlig som et dække for reel antisemitisme.

”Når man siger ’jeg hader Israel’, siger man i virkeligheden ’jeg hader jøder’. Og når man siger ’død over Israel’, mener man ’død over jøderne’. Antizionisme er den nye måde at hade jøder på,” siger Sylvain Maillard, som er gruppens formand.

Hvordan lovforslaget lyder, ved man ikke endnu. Men Frankrigs præsident er enig i, at antizionisme er dybt problematisk og har tidligere kaldt det ”den moderne form for antisemitisme”.

 

Har vi da ingenting lært?

I en leder i Jyllands-Posten onsdag spørger redaktionen: Har vi da ingenting lært af historien, når det kan konstateres, at antisemitisme igen er i fremmarch i det Europa, som lagde jord til Holocaust for ikke mange år siden.

”Det er rent ud skræmmende, hvad der efterhånden dagligt ruller ind af meldinger om overgreb, angreb, drab og chikane mod helt almindelige mennesker med jødisk baggrund fra alle dele af Europa. Har vi da ingenting lært?” står der i lederen, hvor det også nævnes, at udviklingen kommer fra både venstrefløjen, højrefløjen og den store muslimske indvandring: ”Det sidste ligger det virkelig tungt med at tale tvangfrit om. Der vrides hænder og relativeres, bortforklares og listes rundt om den varme grød, så den intellektuelle hæderlighed blandt mange af dem, der udtaler sig som fagfolk, simpelthen krakelerer. Det er i ingens interesse, at analysen af den nye antisemitisme ikke bare håndteres på basis af tilgængelige kendsgerninger: den har i høj grad fået ny næring med indvandringen af muslimer. Punktum.”

Læs hele lederen her.