Storbritannien sætter kedelig antisemitisme-rekord

Der var nedslående nyt, da gruppen Community Security Trust onsdag kom med nye tal for antisemitiske hændelser i Storbritannien.

De viste nemlig, at der var rekordmange tilfælde sidste år – hele 2.255.

Det er ikke bare rekord i Storbritannien. Det er også det højeste antal hændelser, der er målt i et europæisk land.

Der naturligvis bekymrende i sig selv. Derudover er hastigheden i udviklingen skræmmende. Der er nemlig tale om en stigning på hele 34 procent sammenlignet med 2020.

 

Et nærmere kig på tallene

En del af forklaringen skal nok findes i, at der i 2021 var en krig mellem Israel og Hamas, nemlig i midten af maj. Desværre er det sådan, at den slags begivenheder stort set altid får den konsekvens, at jøder verden over oplever mere antisemitisme, end de plejer.

Sidste år var det da også næsten 900 ud af de 2.255 hændelser, der fandt sted i maj eller juni. Altså en klar overrepræsentation under og umiddelbart efter den ti dage lange krig.

Når man ser på, hvordan antisemitisme mod britiske jøder kom til udtryk sidste år, så fremgår det af tallene, at cirka 8 procent af tilfældene handlede om fysisk vold. Ud af dem var der syv tilfælde, hvor offeret fik taget religiøse symboler – for eksempel beklædningsgenstande.


Et af mange eksempler på antisemitisme i Storbritannien.

To omtalte hændelser

Der er især to episoder, som fik omtale i årets løb, og som er medvirkende til, at nogle britiske jøder overvejer de res fremtid i landet.

Den ene episode fandt sted i en bus i London i december, hvor en gruppe jøder fejrede hanukka. Her blev de groft chikaneret af en gruppe muslimer, som stod uden for bussen, spyttede på den, rakte finger af de jødiske passagerer og endda i mindst et tilfælde heilede mod dem. Det var naturligvis groft nok i sig selv.

Men episoden fik stor omtale, fordi en reporter fra BBC sagde, at den jødiske gruppe forinden havde fornærmet de muslimske mænd. Det viste sig dog, at det ikke var tilfældet, men BBC-reporteren holdt fast i sin påstand. Dette skabte stor frustration for landets jøder.

Den anden episode fandt sted i maj. Her valgte en gruppe pro-palæstinensiske demonstranter at køre rundt i landet i kortege i protest mod Israel. De kørte blandt andet igennem et jødisk kvarter i London. Her råbte de de mest forfærdelige og antisemitiske ting i en megafon ud ad vinduerne mod kvarterets jødiske borgere. Fire personer blev efterfølgende sigtet.