Stort flertal for at skære i støtte til Det Palæstinensiske Selvstyre

Hver gang Det Palæstinensiske Selvstyre betaler 1 shekel til terrorister i israelske fængsler – eller deres familie – beskæres Israels støtte til Selvstyret tilsvarende med 1 shekel. Det blev mandag vedtaget i Knesset med 87 stemmer mod 15.

Med loven ønsker man at fjerne det økonomiske incitament for at begå terror mod Israel ved at lægge et økonomisk pres på lederne i Ramallah.

Israel betaler ellers mange millioner shekel hvert år til Selvstyret. Det samme gør rigtig mange andre lande. Men den seneste tid er der kommet større fokus på problemet med, at terrorister får økonomisk belønning. Det blev blandt andet diskuteret i Folketinget for nylig, hvor Dansk Folkeparti foreslog at indefryse den danske støtte, så længe terrorister belønnes. Forslaget blev afvist. Debatten kan ses her.

I USA har man for nylig haft den samme debat. Og her blev resultatet, at man vedtog den såkaldte Taylor Force-lov. Taylor Force blev dræbt af en palæstinensisk terrorist i 2016, og det har været anledning til, at amerikanerne nu har lagt økonomisk pres på palæstinenserne.

I går kom det frem, at Australien har omdirigeret sin betaling til Selvstyret. Indtil nu er støtten gået via Verdensbankens Program for Palæstinensisk Udvikling og Støtte. Australiernes årlige støtte på 7,4 millioner amerikanske dollars vil nu gå via FN’s Humanitære Fond For De Palæstinensiske Territorier. Grunden er, at man er bekymret for, om pengene kan gå til terrorstøtte.

 
Politi og redningsfolk ved Haas-promenaden i Jerusalem, hvor en terrorist dræbte fire soldater ved at køre ind i dem med en lastbil - i januar 2017. (Foto: Ruben Bernhard)

Frygter kollaps

Selvom der var stor opbakning til loven i Knesset, er premierminister Netanyahu bekymret for, hvad den kan få af konsekvenser. Han frygter nemlig, at Selvstyret til sidst kollapser, hvis mange lande skærer i støtten. Det vil skabe en kaotisk situation i form af et magtvakuum på Vestbredden, hvor terrorgruppen Hamas vil forsøge at overtage kontrollen. Den anden mulighed er selvfølgelig, at afpresningen virker, så Selvstyrets præsident, Mahmoud Abbas, vælger at standse terroristlønningerne, som faktisk udgør hele 7 procent af Selvstyrets budget. Indtil videre har han dog afvist dette. For et år siden sagde han i en tale, at ”betalingerne til familierne [terroristernes efterladte] er et socialt ansvar, der handler om at se efter uskyldige mennesker, som er påvirket af fængsling af eller drab på deres kære”. Om terroristerne sagde han, at de er ”ofre for besættelsen”.

De israelske shekel, som i fremtiden bliver fratrukket støtten til Selvstyret, vil i stedet gå til at støtte og hjælpe de efterladte til israelere, som er blevet dræbt i terrorangreb.