Stort puslespil frem mod valget 1. november

Torsdag den 30. juni blev der udskrevet valg. Regeringen fik sin vilje, nemlig at det afholdes 1. november. Oppositionen havde ønsket det en uge tidligere.

Det betyder, at israelerne skal en tur til stemmeurnerne for femte gang på cirka tre et halvt år.

 

Hvordan kommer stemmesedlen til at se ud?

Den kommende tid bliver det spændende at følge med i, hvilke nye alliancer der vil opstå. I sidste uge var der deadline for at stifte nye partier, der kan stille op. Men det betyder langtfra, at stemmesedlen er givet. De eksisterende partier kan nemlig stadig vælge at stille op sammen under et fælles navn. For eksempel spekuleres der i, om de to venstrefløjspartier Meretz og Arbejderpartiet vil gå sammen. Begge partier – især Meretz – befinder sig ifølge meningsmålingerne kun lige over spærregrænsen på 3,25 procent.

Det er også spændende, hvad der skal ske med de Yamina-medlemmer, som valgte at trække støtten til regeringen. Både Idit Silman og Nir Orbach skulle være interesseret i at skifte til Likud, hvor de måske kan få en placering på deres liste som en belønning for at have været kraftigt medvirkende til regeringens fald.

 

Vil ny leder støtte Netanyahu?

Den nu tidligere premierminister Naftali Bennett har valgt at tage en pause fra politik, og derfor er det i stedet Ayelet Shaked, der leder Yamina. I modsætning til Bennett er hun ikke religiøs. Det er bemærkelsesværdigt, fordi en stor del af partiets bagland er religiøst.

Et stort og vigtigt spørgsmål i den forbindelse er, om Shaked vil pege på Netanyahu som premierminister. Det er der en del, der tyder på, at hun vil. Hun har tidligere været ansat under ham og også været minister i hans regering. Det er der i øvrigt en hel del af Netanyahus fjender, der har.

Yamina står ganske vist svagt i meningsmållingerne – til omkring 5 mandater. Men det kan meget vel være nok til at tippe balancen i Netanyahus favør. Hans nuværende blok (de to ultraortodokse partier, Religiøs Zionisme og Netanyahus eget parti, Likud) står mange steder til at få omkring 58 mandater. 5 mandater fra Yamina vil altså være nok til at sikre et flertal ud af Knessets 120 pladser.

Til sidst kan man ikke helt udelukke, at Netanyahu vil tage det arabiske parti Ra’am med i regering, hvis det er det, der kan skaffe ham flertallet. Det vil dog være dybt kontroversielt, fordi en af hans hovedanklager mod den tidligere regering var, at den var afhængig af det arabiske parti. Det er imidlertid en offentlig hemmelighed, at Netanyahu selv efter valget i 2021 forsøgte at danne regering med Ra’am.

 

Sidste chance

Det skal dog være nu, hvis det skal være for Netanyahu. Alt tyder på, at det er hans sidste chance. Hvis ikke han denne gang formår at skaffe et flertal, vil både Likud og støttepartierne kræve en ny leder af blokken – det vil sige en ny formand for Likud. Fem forsøg er rigeligt, mener de.

Meningsmålingerne i Israel er meget usikre. Ikke desto mindre kan de få betydning for, hvordan partierne positionerer sig inden valget.