Sultestrejke sluttede uden israelske indrømmelser

I weekenden sluttede en af de længste sultestrejker blandt palæstinensiske fanger. 17. april indledte mere end 1.000 fanger en strejke, hvis formål formelt set var at få bedre vilkår i de israelske fængsler; blandt andet to månedlige besøg i stedet for ét samt adgang til telefon.

Strejken varede 40 dage og sluttede, netop som ramadanen blev indledt. På det tidspunkt var der cirka 800 fanger, som stadig strejkede.

Resultatet blev, at fangerne fremover må få to besøg fra deres familier hver måned. Men det var ikke Israel, der gav efter for kravet. I stedet var det Det Palæstinensiske Selvstyre og Den Internationale Komite for Røde Kors, som valgte at betale omkostninger ved det ekstra besøg. Og i det tilfælde er Israel forpligtet til at tillade to besøg om måneder, jf. international lovgivning om.

De israelske fængselsmyndigheder, Israel Prison Service, er tilfredse med, at strejken nu er slut, så de kan få arbejdsro.

Mahmoud Abbas, Selvstyrets præsident, er nok også godt tilfreds, da en kritisk tilstand hos de sultestrejkende også kunne medføre modstand mod ham. For det første fordi Abbas og Selvstyret har et sikkerhedssamarbejde med Israel. For det andet fordi sultestrejkens leder, Marwan Barghouti, som har fem livstidsdomme, er Abbas’ politiske udfordrer. Mange palæstinensere på Vestbredden ser ham som det bedste bud på Abbas' afløser - selvom han sidder i fængsel.

Derfor er spørgsmålet, som Abbas og Barghouti nu stiller sig selv, selvfølgelig, om strejken var en succes. Svaret er, at Barghouti nu nyder endnu større popularitet end før. Både fordi dette var en af de mest omfattende sultestrejker i israelske fængsler, og fordi han trods alt fik opfyldt kravet om to månedlige besøg. Også selvom det ikke er Israel, der mødte kravet.


Hadarimfængslet. Et af de steder, hvor cirka 1.000 palætinensiske fanger sultestrejkede i 40 dage. (Foto:  יעקב/Wikimedia)

Taget med fingrene i kagedåsen

Israel Prison Service og de israelske politikere er også tilfredse. De fik afsluttet strejken uden at møde nogen krav og uden den helt store internationale opmærksomhed. Samtidig lykkedes det faktisk at så kraftig tvivl om, hvorvidt Barghouti rent faktisk overholdt sultestrejken. Videooptagelser fra hans celler viser Barghouti spise det, som ifølge de israelske fængselsmyndigheder er en cookie og nogle chips. Barghoutis kone har påstået, at videooptagelserne er falske. Ikke desto mindre er der meget lidt tvivl om, at Barghouti rent faktisk smugspiste under sultestrejken.

Ifølge Israels minister for offentlig sikkerhed, Gilad Erdan, er dette et udtryk for, at strejken for Barghoutis vedkommende ikke handler så meget som rettigheder i fængslet, men derimod om personlig politisk fremgang. Han kalder ham en løgner, som har bedraget sine medfanger.

Barghouti har fået sine fem livstidsdomme for medvirken til terror mod civile israelere.