Sydafrikansk præst til kristne: Palæstinenserne kæmper mod »dæmoner«

Den sydafrikanske præst og kirkeleder Frank Chikane kom med en række chokerende udtalelser under et Zoom-møde for mere end 300 kristne aktivister. Chikane, som er »moderator« for en kommission under Kirkernes Verdensråd, sagde blandt andet følgende:

  • »Vi er nødt til at sige, at dem, som støtter Israel og deres brutale behandling af palæstinenserne, at det palæstinensiske folks blod vil blive afkrævet af dem, [som støtter Israel].«
  • »[Palæstinenserne] kæmper med de samme dæmoner, som vi kæmpede med i Sydafrika, bortset fra at i deres tilfælde har dæmonerne inviteret mange andre dæmoner med, hvilket har gjort kampen sværere.«
  • »Vi må fortælle vores kristne brødre og søstre, at fortidens synder, som blev begået mod det jødiske folk, må ikke blive brugt til at tillade flere synder mod palæstinenserne.«

 

Kirkernes Verdensråd ignorerer udtalelserne

Som nævnt er Frank Chikane moderator af »Commission of the Churches in International Affairs«, som hører under Kirkernes Verdensråd.

I en artikel kritiserer Dexter van Zile Kirkernes Verdensråd for ikke at tage afstand fra Chikanes udtalelser. I stedet for at benytte anledningen til at vise, at man ikke støtter den slags israelhadske påstande, har Kirkernes Verdensråd i stedet henvist til, at Chikane repræsenterer partiet African Natinal Congress. De nævnte ingen kritik af eller afstandtagen fra hans udtalelser.

Ifølge Dexter van Zile er Chikanes påstande blot endnu et eksempel på den antizionistiske retorik, som Kirkernes Verdensråd står for. Han nævner blandt andet rådets store støtte til boykotkampagnen mod Israel og deres rolle i forbindelse med Kairos Palestine-dokumentet, der netop opfordrer til boykot af Israel.

Van Zile understreger også, at der i Chikanes ord om, at palæstinenserne blod vil blive afkrævet af dem, der støtter Israel, ligger en implicit trussel.

 

Organiseret af kristne organisationer

Det møde, hvor udtalelserne faldt, handlede primært om en film ved navn The People’s Patriarch, som er lavet af Michel Sabbah, der har en fortid som leder af en katolsk organisation ved navn Pax Christi. I begyndelsen af filmen hylder han den tidligere palæstinensiske leder Yassir Arafat og påstår at »Palæstina bliver likvideret for øjnene af os«.

Mødet var organiseret af kristne organisationer, som siger, at de kæmper for fred i området, men som ifølge van Zile er kendt for primært at kritisere Israel og ignorere palæstinensisk vold og terror. Arrangørerne var »Sabeel Ecumenical Liberation Theology Center«, »Christ at the Checkpoint«, »Kairos Palestine« og »Holy Land Christian Ecumenical Foundation«.

 

En enkelt protesterede

Efter mødet har en enkelt deltager taget afstand fra Chikane. Gerald McDermott har sagt, at Chikane »ikke har fornemmelse for situationen« og har spurgt, hvorfor han ikke tog afstand fra de palæstinensiske lederes krænkelser af deres befolknings menneskerettigheder. »Når Chikane og andre ignorerer menneskerettighedskrænkelser mod palæstinensere begået af arabiske lande og kommer med absurde påstande om såkaldt apartheid i Israel, viser de, at de er mindre bekymrede for palæstinenserne, og mere optaget af politik«.

Man kan se mødet på YouTube. Frank Chikane får ordet efter 19 minutter og 45 sekunder.
Se møde

Filmen, som dannede baggrund for Zoom-mødet, kan også ses.
Se film