Synger Israels coronaregering på sidste vers?

Det er ingen hemmelighed, at Israels regering, som har eksisteret siden foråret, hviler på et tyndt grundlag. Premierminister Netanyahu og den ”alternative premierminister” Benny Gantz, som efter planen skal overtage posten om et lille år, er politiske fjender og var rivaler under de tre valg, som fandt sted fra foråret 2019 til foråret 2020.

Men Benny Gantz endte med at støtte Netanyahu, da det var den eneste vej uden om et fjerde valg.

De to taler stort set ikke sammen. Heller ikke i denne uge, da der var møde i Knesset, hvor fredsaftalen med Bahrain blev godkendt.

 

Stadig ingen finanslov

I sin tale henvendte Gantz sig til Netanyahu og opfordrede ham kraftigt til at indgå en aftale om finanslov for både 2020 og 2021. »Vi ved begge, at de stort set er klar,« sagde han. Det var en del af deres aftale fra foråret, at de skulle vedtage finanslov for begge år i samme ombæring.

Det er dog ikke sket endnu. Netanyahu nægter nemlig at vedtage en finanslov for 2021 nu og her. Det skyldes formentlig, at han vil gemme den til næste år. Hvis de så ikke kan blive enige om en finanslov til den tid, vil der blive udskrevet valg, og Netanyahu vil være premierminister i hele valgperioden. I alle andre tilfælde vil Gantz overtage posten som premierminister i perioden – kun hvis valget udløses af en manglende finanslov, vil Netanyahu beholde posten.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at Gantz vil acceptere, at der kun indgås finanslov for 2020. Det betyder, at der er to muligheder. Enten bliver der udskrevet valg senest 23. december, som er deadline for finansloven 2020. Eller også vælger Netanyahu at vedtage for både 2020 og 2021.

Netanyahu vil næppe foretrække en valgudskrivelse allerede i år. Han og hans parti står nemlig ikke så stærkt i meningsmålingerne. Især håndteringen af coronakrisen har medført stor kritik fra mange dele af samfundet.

Men valgudskrivelsen kan komme meget snart. En kilde tæt på Benny Gantz sagde tirsdag til Jerusalem Post, at Gantz snart vil informere Netanyahu om, at deres politiske partnerskab er slut.

Og til medierne sagde Gantz selv tirsdag: »Staten Israel har ikke brug for endnu et valg. Vi gik med i regeringen for at undgå et valg midt i en krise. For at undgå valg kræves en finanslov og en funktionel regering. Hvis de krav bliver mødt, er der ikke behov for et valg. Hvis de ikke mødes, ja, så har vi stadig brug for det (finanslov og funktionel regering).« Med andre ord: Hvis ikke Netanyahu indgår finanslov for 2021, bliver der udskrevet valg.

Gantz har onsdag kritiseret Netanyahu for ikke at være effektiv, når det gælder coronarestriktionerne. »Vi har besluttet, at vi hurtigt skal lukke røde byer med høje smittetal. Men det sker ikke hurtigt nok. Vi besluttede at forhøje bøderne. Men det er heller ikke sket. Vi kan ikke vente til næste uge. Vi må træffe enkle, tydelige og ansvarlige beslutninger,« lød det.