Terrorist i lastbil dræber fire i Jerusalem

Et forfærdeligt terrorangreb ramte søndag Jerusalem. Det skete lidt over middagstid på den kendte Haas-promenade på grænsen mellem Talpiot og Armon Hanatziv, hvorfra der er udsigt over Jerusalems gamle bydel og Tempelpladsen.

En terrorist kørte en lastbil ind i en større gruppe IDF-soldater, som netop var steget ud af en bus og skulle mødes med en guide. Lastbilen ramte med høj hastighed soldaterne og vendte om for at køre over dem igen, inden det lykkedes nogle af soldaterne og guiden at skyde og dræbe chaufføren, som var en mand sidst i tyverne fra Østjerusalem. Han var gift og havde fire børn.

Fire unge israelske soldater døde, og 16 blev såret. En af disse kæmper stadig for sit liv. De omkomne soldater var tre kvinder på hhv. 22, 20 og 20 år og en mand på 20 år.

På en videooptagelse fra et overvågningskamera kan man se lastbilen ramme soldaterne. Ifølge en af soldaterne troede de først, at der var tale om et uheld. Men da lastbilen derefter vendte om for at ramme flere, gik det op for dem, at det var et terrorangreb, og par af soldaterne samt guiden skød terroristen. De hårdest kvæstede fik behandling på stedet, mens de andre blev kørt til hospitalet.

Efterfølgende sagde turistguiden, der var med til at dræbe terroristen, at han følte, at soldaterne havde tøvet med at skyde. Han mener, at det kan skyldes, at en israelsk soldat for nylig blev dømt for at have skudt en terrorist, som var neutraliseret. Han er dog alene om den påstand, og en af soldaterne har afvist påstanden.


Redningsfolk og politibetjente ved gerningsstedet, den kendte Haas-promenade.

Hindring for fred

Angrebet er blevet fordømt af FN’s Sikkerhedsråd, som for nylig vedtog en resolution imod de israelske bosættelser. Ifølge den er bosættelserne en af de største hindringer for fred. Men gårsdagens angreb er blot endnu et eksempel på, at palæstinensiske terrorangreb og Hamas’ og Fatahs hyldest af terrorister er den største hindring. Terroristen havde i øvrigt ikke nogen direkte forbindelse til nogen palæstinensiske grupper. Alligevel hyldede Hamas angrebet.

 

Relativ ro

I de seneste måneder har der været relativt få terrorangreb og forsøg på terrorangreb i Jerusalem og på Vestbredden. Det skyldes blandt andet en god indsats fra IDF og efterretningstjenesten Shin Bet. Også de palæstinensiske sikkerhedsstyrker på Vestbredden gør en stor indsats. Shin Bet har især haft fokus på at overvåge sociale medier for at forhindre opildnen til terror.

I oktober 2015 udbrød en terrorbølge i Jerusalem og på Vestbredden, hvor der især var mange knivoverfald. Angrebene blev færre i løbet af efteråret 2016. Der har også været flere bilterrorangreb, hvor bilister har kørt ind i menneskegrupper, fx ved busstoppesteder. Dette angreb leder dog tankerne hen på de lignende angreb i Nice og Berlin, som blev udført af IS-sympatisører. Premierminister Netanyahu sagde, at meget tyder på, at terroristen også denne gang støtter Islamisk Stat. Han sagde også, at militæret nu har afspærret hele området Jabel Mukaber, hvor gerningsmanden kom fra, og at man foretager andre operationer, som han ikke ville komme nærmere ind på.

De fire omkomne soldater begraves i dag.

 
Skudhuller i forruden af den lastbil, der blev brugt til at dræbe fire unge soldater.