Terror i Jerusalem: 12 soldater såret i bilangreb – betjent skudt

Natten til torsdag kørte en bilist ind i en stor gruppe israelske soldater, der kom gående på fortovet ved First Station i det centrale Jerusalem.

12 soldater blev såret, og bilisten, som kørte ind i dem i høj hastighed, flygtede med det samme fra gerningsstedet, inden soldaterne kunne nå at stoppe ham

En af de tilskadekomne er i kritisk tilstand og blev straks kørt til Shaare Zeedek-hospitalet for at modtage behandling. Han er ifølge en læge ikke uden for livsfare.

Sikkerhedsstyrker igangsatte straks en stor jagt efter gerningsmanden, der altså ikke er identificeret. Men angrebet bliver betragtet som et terrorangreb. Oppositionsleder Benny Gantz sagde i et tweet, at han ”stoler på, at sikkerhedsstyrkerne fanger terroristen og holder ham ansvarlig for hans handlinger”. Præsident Rivlin har efterfølgende sagt, at man vil ”bekæmpe terror kompromisløst”.

 

Skudangreb tæt på Tempelpladsen

Torsdag formiddag, mens denne artikel blev skrevet, kom der meldinger om et skudangreb mod en israelsk betjent i nærheden af Tempelpladsen. De første meldinger siger, at han er lettere såret, og at gerningsmanden er skudt – men hans tilstand er ukendt.

Ulmende uro

Den seneste tid har været præget af spænding og uro. Både på Vestbredden og ved Gaza. Ved Gaza har der været sporadiske raketangreb. Natten til onsdag blev der affyret tre raketter mod byen Netivot. De landede alle i et åbent landskab uden at forvolde skade. Israel svarede igen ved at angribe Hamas-positioner i Gaza. Dette var som gengæld for både det nævnte raketangreb og de brændende balloner, som de seneste dage også er blevet sendt ind over grænsen.

En anden begivenhed, som kan puste til gløderne, er, at israelske soldater i nat ødelagde et hus i Jenin tilhørende terroristen Ahmed Qonba’a, som var involveret i det terrorangreb i januar 2018, der kostede en rabbiner livet.

Det er en fast praksis, som de israelske myndigheder anvender for at afskrække palæstinensere fra at begå terror. Denne gang foregik aktionen dog ikke som planlagt. Ifølge det israelske militær var der palæstinensiske snigskytter på plads for at skyde mod soldaterne. Derfor havde israelerne taget deres egne snigskytter med. Og da det kom til sammenstød mellem soldaterne og palæstinensere i Jenin, blev en ung palæstinenser angiveligt skudt og dræbt af en israelsk snigskytte. Det israelske militær er lige nu i gang med at undersøge, hvad der mere præcist skete.

Et andet sted på Vestbredden, nemlig i Hebron, blev en anden ung palæstinenser dræbt onsdag. Det skete også i forbindelse med sammenstød med israelske soldater. Ifølge israelske medier havde en gruppe på cirka tyve palæstinensere angrebet en militærpost med molotovcocktails. Ifølge det israelske militær kastede den unge mand en molotovcocktail mod soldaterne, som vurderede deres egen situation som livstruende og derfor affyrede det dræbende skud. Det arabiske knessetmedlem Ofer Cassif har fordømt handlingen og sagt, at molotovcocktailen ikke er et tilstrækkeligt grundlag for at affyre skud. Fra militærets side lyder det imidlertid, at soldaterne har tilladelse til at affyre skud i den slags situationer.

 

Palæstinensernes afvisning af fredsplan er en del af forklaringen

At der har været så mange tilfælde af vold, skyldes i hvert fald delvist palæstinensisk vrede over Trumps fredsplan, som blev offentliggjort i sidste uge. De palæstinensiske ledere har prompte afvist den, og terrorgruppen Hamas har reageret ved at opfordre palæstinenserne til at intensivere ”modstandskampen”.

Det store spørgsmål lige nu er, om og hvornår Netanyahu vil annektere Jordandalen og/eller bosættelserne – hvilket er en del af planen.

Under et valgarrangement i Beit Shemesh sagde han tirsdag, at han vil annektere «når vi vinder». Spørgsmålet er så, om hans potentielle vælgere tror på ham. Nogle af dem havde sat næsen op efter annektering nu og her, men Netanyahu måtte adlyde amerikanerne, som ikke ville tillade dette træk.