Tidligere assistent: Netanyahu fik fuld kontrol med nyhedsside

Retssagen mod tidligere premierminister Benjamin Netanyahu fortsatte i denne uge med vidneudsagn fra et af de mest centrale vidner i sagen. Nemlig Nir Hefetz, der har arbejdet som personlig assistent for Netanyahu.

Den tidligere premierminister er sigtet i tre sager. Den, der er på dagsordenen i denne uge, handler om, at Netanyahu skulle have haft en lyssky aftale med Shaul Elovitch, der ejer teleselskabet Bezeq, der udbyder internet-, tv- og mobilabonnementer. Derudover ejer Elovitch også nyhedsmediet »Walla«. Det er den mest alvorlige af de tre sager, fordi Netanyahu her er anklaget for bestikkelse.

Ifølge anklagerne har Netanyahu og Elovitch haft en aftale, hvor førstnævnte fik positiv omtale i Walla, mens han til gengæld sørgede for nogle politiske beslutninger, der gavnede Bezeq.

Og den anklage blev i den grad bakket op af Nir Hefetz.

 

En gave til Netanyahu-familien

Budskabet fra den tidligere rådgiver var meget tydeligt: »Shaul og Iris Elovitch gjorde det klart for mig – i lyset af Yair Netanyahus påstande om, at Walla ikke gav god omtale – at de giver denne side som en gave til Netanyahu-familien. Elovitch sagde ”forstår de ikke, at det er deres”.« Hefetz siger med andre ord, at nyhedsmediet var helt under Netanyahus kontrol. Han kunne for eksempel bestemme, hvad der skulle være overskriften på forsiden, fortalte han.

Han fortalte også, at han som assistent for Netanyahu på et tidspunkt har modtaget en liste fra Elovitch, som han skulle give videre til premierministeren. På listen stod Elovitch’ ønsker til, hvem der i 2014 skulle overtage posten som kommunikationsminister efter Gilad Erdan. Af listen fremgik det, at Elovitch allerhelst så, at Netanyahu selv overtog posten. Og sådan gik det. Fra 2014 til 2017 var Netanyahu – ud over at være premierminister – også kommunikationsminister. Præcis som Elovitch ønskede sig. Hefetz understregede, at hans møde med Elovitch ikke skete bag Netanyahus ryg.

Hefetz nævnte et andet eksempel på samarbejdet mellem de to magtfulde mænd. Elovitch bad Hefetz om at sige til Netanyahu, at det var vigtigt, at en fusionsaftale mellem Bezeq og et andet firma blev godkendt af regeringen før Knessetvalget i 2015. Netanyahu reagerede på beskeden ved straks at sætte et møde op med Elovitch.

Hefetz fortalte retten, at Netanyahu i det hele taget var ekstremt optaget af at vide, hvad der blev skrevet i medierne, og kaldte ham »mere end en kontrolfreak«. Han fortalte, at Netanyahus tilgang til det var at kontakte ejerne af medierne og søge indflydelse ad den vej.

Et andet belastende citat fra Hefetz kom, da han sagde, at »Netanyahu bruger mindst lige så meget tid på medierne som på [landets] sikkerhed«.

 

»Nir Hefetz skal dø«

Der er stort pres på Hefetz, og forsvarsadvokaterne forsøger at få ham til at fremstå som utroværdig. Da han i sidste uge var til stede i retten, var der demonstranter udenfor retsbygningen i Jerusalem, som var der for at vise støtte til Netanyahu. En af dem råbte »Nir Hefetz skal dø. Nir Hefetz burde ikke være i live«. Hefetz har anmeldt det til politiet.

Netanyahu afviser fortsat alle anklager. Men vidneudsagnet fra Hefetz, som altså har været ganske tæt på Netanyahu og selv også har været involveret, bliver svære at bortforklare.

Hefetz har i øvrigt selv være anholdt i forbindelse med sagen og har til at begynde med afgivet forklaring til politiet. Nu anses han for at være et af de vigtigste vidner i sagen mod sin tidligere chef.