Tidligere leder af jødisk skole idømt 15 års fængsel for overgreb

En meget langstrakt og forfærdelig sag har endelig fået sin afslutning. Den tidligere skoleleder på en ortodoks jødisk skole i Melbourne, Malka Leifer, blev torsdag idømt 15 års fængsel for at have begået adskillige seksuelle overgreb mod to søstre, Dassi Erlich og Elly Sapper, der var elever på skolen.

Leifer blev tidligere på året kendt skyldig i 18 ud af 27 forhold – heriblandt var de mest alvorlige seks tilfælde af voldtægt af de to piger, som var 16 og 17 år, da det begyndte. Hun blev frikendt for overgreb mod en tredje søster.

Hun har allerede afsonet omkring 5,5 år af dommen og har mulighed for prøveløsladelse efter 11,5 år. Det betyder, at hun kan være på fri fod i sommeren 2029.


Den længe ventede dom blev afsagt her i Victoria County Court. (Foto: Wikimedia)

Flygtede til Israel

Overgrebene fandt ifølge anklagerne sted i perioden 2004-07, mens Leifer altså var skoleleder. Hun havde derfor en magtfuld position i det ultraortodokse samfund i Melbourne, og det gjorde det ifølge dommeren ekstra svært for pigerne at sige fra. Ifølge anklagerne havde hun blandt andet sagt til pigerne, at hun ville forberede dem til ægteskabet, og at det »ville hjælpe dem«.

I 2008 fortalte en af søstrene sin terapeut om overgrebene, og da mistanken bredte sig, valgte Leifer at flygte til Israel, hvor hun også har statsborgerskab.

 

Udleveret efter mange år

I 2012 blev hun tiltalt af det australske politi, og i 2014 anmodede de om at få hende udleveret til retsforfølgelse. Leifer påstod så, at hun led af en depression og derfor ikke var i stand til at møde op i retten. I de efterfølgende år var der et juridisk tovtrækkeri med en masse høringer, hvor det skulle afklares, om Leifer skulle udleveres.

Det endte med, at hun blev udleveret i 2021. Blandt andet fordi Leifer var blevet filmet i Israel af en privatdetektiv. Optagelserne viste, at hun øjensynligt ikke havde nogen problemer med at passe sig selv og sin hver dag – og altså næppe led af en depression.

Nu er der så faldet dom, og i forbindelse med domsafsigelsen kom der en udtalelse fra Manny Waks, som er leder af gruppen VoiCSA, der arbejder for at bekæmpe seksuelt misbrug i jødiske samfund. Han sagde, at dommen »sender et stærkt budskab til ofre og overlevende om, at retfærdigheden kan ske fyldest, selv når vejen er lang og udfordrende.«

Han sagde også, at han er glad for, at det australske politi fortsætter med at undersøge Adass Israel Schools mulige medskyldighed i at hjælpe Leifer ud af Australien tilbage i 2008.

 

Mærket for livet

De to søstre kom også med en udtalelse i forbindelse med domsafsigelsen. Her sagde de blandt andet, at de stadig føler sig tynget af skam over ikke at have sagt nej over for Leifer. De oplever stadig flashbacks til de forfærdelige hændelser, som skete for næsten 20 år siden.

Malka Leifer afviser stadig alle anklagerne, og ifølge dommeren udviser hun ingen tegn på anger.