Tidligere Mossadleder udtaler sig skeptisk om Qatars støtte til Hamas

Qatar er en af de største og vigtigste økonomiske støtter af terrorgruppen Hamas, som kontrollerer Gaza. Men for Israel er det ikke nødvendigvis udelukkende skidt, at Hamas får penge ad den vej. Og når de mange millioner skal fra Qatar til Gaza, kræver det da også, at Israel indvilger og tillader transporten.

I forbindelse med tidligere konflikter har pengetransporter fra Qatar været på forhandlingsbordet, når der skulle indgås våbenhvileaftaler mellem Israel og Hamas. Fx i 2018, hvor Israel accepterede levering af store summer til Hamas, hvis der til gengæld ikke kom flere brændende balloner ind over grænsen.

 

Yossi Cohen: Kom ud af kontrol

Israel har ikke officielle diplomatiske bånd til Qatar. Derfor foregår kommunikationen til golfstaten blandt andet via efterretningstjenesten Mossad, hvor Yossi Cohen indtil 1. juni i år var øverste chef.

I en tale mandag luftede han, at strategien med at tillade de mange millioner dollars fra Qatar til Hamas måske ikke virker helt efter hensigten. »Indtil Operation Guardians of the Wall [krigen i maj 2021] håbede vi, at Qatars involvering og penge kunne lede til en aftale med Hamas. Men tingene kom lidt ud af kontrol,« sagde han.

En israelsk politiker, der har været kritisk over for Qatars engagement, er Avigdor Lieberman fra det sekulære højrefløjsparti Yisrael Beiteinu. Han har sagt, at Israel »underkaster sig terror«, fordi en del af pengene også går til kampen mod Israel.

Men det er en svær balancegang, for Israel er interesseret i, at borgerne i Gaza får penge, så de kan opretholde en bare nogenlunde levestandard. Samtidig ønsker de ikke, at Hamas bruger alle pengene på at opruste til krig mod Israel.

Qatar har sagt, at de agter at sende 500 millioner dollars til Gaza til genopbygning af samfundet efter de 11 dages kampe i midten af maj.

Yossi Cohens afløser hedder i øvrigt David Barnea.