Timingen af mange israelske angreb mod Iran er ikke tilfældig

Onsdag morgen blev mere end 15 iranske mål i Syrien ramt. Blandt andet våbenlagre tilhørende de iranske Quds-styrker, som stadig er massivt til stede i det borgerkrigshærgede land og vil udnytte situationen til at få en mere permanent militær tilstedeværelse.

I løbet af onsdag afslørede en anonym kilde fra det amerikanske efterretningsvæsen over for AP, at angrebene var udført af Israel på baggrund af amerikanske efterretninger. Israel har ikke selv kommenteret det. Det er meget sjældent, at USA og/eller Israel tager ansvaret for den slags aktioner.

Angrebene fandt sted i det østlige Syrien cirka 500 kilometer fra grænsen til Israel.  

 

Travle uger

Hvis Israel også står bag de seneste ugers øvrige tre aktioner mod iranske mål (hvilket de fleste formoder), ja så er der tale om en markant optrapning.

Ifølge Judah Gross fra The Times of Israel skyldes det, at Israel vurderer disse uger frem mod og umiddelbart efter Joe Bidens indsættelse som et gunstigt tidspunkt. Det er nemlig usandsynligt, at Iran vil svare voldsomt igen her umiddelbart før og efter indsættelsen af Biden, som iranerne håber på at kunne forhandle med. Gross vurderer samtidig ikke, at amerikanerne vil forsøge at forhindre israelske aktioner – heller ikke efter at Biden er trådt til.

Den samme vurdering kommer fra den tidligere efterretningschef i Israel Amos Yadlin. »Biden-administrationen vil ikke standse israelske angreb i Syrien,« siger han. Dermed kan man meget vel forestille sig, at angrebene vil fortsætte også efter indsættelsen den 20. januar.

 

»Iran har fejlet«

I det hele taget lader det til, at Israel er godt på vej mod at vinde kampen og kvæle iranernes forsøg på at få fodfæste i Syrien. I hvert fald hvis man skal tro på udmeldingerne fra det israelske militær, IDF:

»Den iranske indtrængen i Syrien er klart på vej nedad som et direkte resultat af IDF’s aktioner – men vi har stadig et stykke vej at gå,« sagde IDF-chef Aviv Kochavi for nylig.

Bosættelsesminister Tzachi Hanegbi har sagt, at Iran »ikke har givet op, men har fejlet«.

Ifølge ham er iranernes mål at danne »et nyt Hizbollah i Syrien med masser af soldater og missiler, som kan ramme Israel«. Hizbollah i Libanon betragtes som Irans forlængede arm.

For et år siden fik USA ram på den øverste militære leder i Iran, Qassem Suleimani. Hans død betragtes stadig som et hårdt slag for iranerne.