To tilfælde af Omikron: Israel lukker for turister

Cirka fire uger. Så lang tid gik der, fra Israel åbnede landets grænser for turister i begyndelsen af november, til der igen blev lukket for alle, der ikke har et israelsk pas.

I weekenden besluttede Israels coronakabinet nemlig at indføre et turistforbud på i første omgang to uger. Det skyldes den nye coronavariant Omikron, som blev opdaget i Sydafrika i sidste uge, og som har fået mange lande verden over til at genindføre restriktioner.

Israel har indtil videre registreret to tilfælde af Omikron. De to personer rejste ind fra henholdsvis Malawi og Sydafrika. Lige nu arbejder myndighederne hårdt for at opspore alle, der har været i kontakt med de to. Personen, der ankom fra Malawi, rejste i bus til Eilat og kan have smittet andre passagerer i den forbindelse.

Ud over at turister ikke kan rejse ind i Israel, er der også nye restriktioner for israelere, der vender hjem efter en tur til udlandet. De skal PCR-testes i lufthavnen og derefter gå i hjemmekarantæne. Efter tre dage i karantæne skal de tage en ny test, og hvis den er negativ, ophæves karantænen. Er man ikke vaccineret, er karantænekravene dog strengere. Så skal man i karantæne i mindst syv dage. Kommer man fra et »rødt« land med høj smitte, skal man tage direkte til et af statens to karantænehoteller, indtil den første PCR-test er negativ.

Når man skal hjem fra lufthavnen, må man i øvrigt ikke tage offentlige transportmidler. Derfor er der lige nu halv pris på langtidsparkering ved Ben Gurion Lufthavn, da man vil tilskynde rejsende til at køre i egen bil.


Sådan kan der meget vel komme til at se ud i Ben Gurion Lufthavn de næste par uger. (Foto: Ole Andersen)

 

Efterretningstjenesten må overvåge smittede

Regeringen valgte søndag at genindføre et temmeligt kontroversielt tiltag – som der da også internt i regeringen er uenighed om.

Da pandemien ramte hele verden sidste år, besluttede den daværende regering, at efterretningstjenesten Shin Bet må bruge personfølsomme oplysninger, blandt andet borgeres telefondata, til at overvåge og opspore smittede personer.

Aktuelt gælder det dog kun for personer, som er smittet med Omikron-varianten. Det vil sige to personer lige nu. Efterretningstjenesten må bruge for eksempel telefondata til at overvåge disse to.

Fire ministre stemte imod tiltaget.

 

Meget lave smittetal

De nye restriktioner kommer på et tidspunkt, hvor der er meget lave smittetal i landet. I lørdags var der således kun 169 nye tilfælde af coronasmitte. Det svarede til cirka 0,5 procent af de gennemførte tests.