Trump kritiserer Netanyahu i kontroversielt interview

Tidligere på året gav Donald Trump et interview til den israelske journalist Barak Ravid. Ravid er forfatter til en ny bog med titlen »Trump’s peace« (skrevet på hebraisk). Den handler om processen frem mod de såkaldte Abraham-aftaler, som Israel sidste år indgik med Bahrain, Emiraterne, Sudan og Marokko.

Sidste uge blev et uddrag af interviewet offentliggjort på israelsk tv, og her var flere overraskende og kontroversielle udtalelser fra den tidligere amerikanske præsident.

 

Uden Trump »ville Israel være blevet udslettet«

Donald Trump lod til at have et varmt forhold til Netanyahu, mens de to var statsledere. Men Netanyahu skal ikke forvente at få et julekort fra sin tidligere kollega. Trump er nemlig godt og grundigt gnaven over, at Netanyahu lykønskede Joe Biden med valgsejren. Trump udtrykte i interviewet sin skuffelse over, at Netanyahu skrev tillykke »som en af de allerførste«. Men faktisk var Netanyahu bemærkelsesværdigt lang tid om at reagere på Bidens valgsejr – hvilket mange israelere kritiserede ham for. Og han undlod endda at omtale Biden som »president-elect«. Noget, som mange opfattede som en gestus til Trump, der jo hverken dengang eller nu accepterede resultatet af valget.

En sætning, som har skabt overskrifter i de israelske medier, er, at Trump i interviewet sagde »fuck Bibi« – i øvrigt kort tid efter at have sagt, at han faktisk godt kan lide ham. De kontroversielle ord faldt, efter at Trump havde udbredt sig om, hvor meget han havde gjort for Netanyahu – og at han følte sig forrådt. Trump sagde blandt andet, at hvis han ikke havde trukket USA ud af atomaftalen med Iran »ville Israel nok være blevet udslettet nu«.


Donald Trump (t.h.) kalder det forræderi, at Netanyahu lykønskede Joe Biden (t.v.) med valgsejren. Trumps erindring om, hvordan og hvornår lykønskningen faldt, stemmer dog ikke overens med virkeligheden. (Foto: Wikimedia)

Pæne ord om Abbas

I interviewet fortæller Trump også om de forliste fredsforhandlinger med palæstinensernes leder, Mahmoud Abbas. Her er det lidt overraskende, at han siger om Netanyahu, at han »ikke ønskede at indgå fred«, mens han til gengæld siger det modsatte om Abbas: »Jeg troede, at palæstinenserne var umulige, og at israelerne ville gøre alt for at indgå fred og lave en aftale. Jeg opdagede, at det ikke var sandt,« lød det blandt andet. Under sin embedsperiode var Trump dog rasende på Abbas, som boykottede USA på grund af Trumps fredsplan. Men det lader han til at have glemt i dag.

 

Olmert kalder Trump »vanvittig« og «ynkelig«

Den tidligere israelske premierminister Ehud Olmert tager Netanyahu i forsvar – også selv om han ifølge egne ord »ikke bryder sig om ham og ikke stoler på ham«. I et interview siger Olmert, at Netanyahu gjorde det eneste rigtige ved at lykønske Biden, og at »alt er personligt for Trump«.

»Trump påstod, at Netanyahus lykønskning til Biden var et forræderi over for det særlige forhold mellem USA og Israel. Det er vanvittigt og slet ikke til at forstå. Han er en ynkelig mand,« lyder det fra den tidligere premierminister.

I dag er hverken Trump eller Netanyahu ved magten. Hele spørgsmålet om en atomaftale med Iran eksisterer dog stadig. I denne uge blev forhandlingerne genoptaget efter nogle dages pause. Det store spørgsmål, som bliver stillet i disse dage, er, om iranerne mener det alvorligt og rent faktisk er interesserede i en aftale. En talsmand for den amerikanske regering har tirsdag sagt, at det endnu er for tidligt at sige noget om. Fornemmelsen er dog, at der er meget lang vej endnu, og at en ny og revideret atomaftale virker usandsynlig.

Hvis man har lyst til at høre mere om Trumps kontroversielle interview og om Barak Ravids bog »Trump’s peace«, så er der netop udgivet to podcastudsendelser, hvor Ravid fortæller. De er udgivet af »Axios« og har hovedtitlen »How it Happened«. De to afsnit hedder »Trumps Big Deal Part I« og »Trumps Big Deal Part II«.