Truslen mod Ukraine er en vigtig påmindelse for Israel

Ingen ved, hvordan konflikten mellem Rusland og Ukraine kommer til at udvikle sig. Heller ikke Israels udenrigsminister, Yair Lapid.

Ikke desto mindre er den kritiske situation en vigtig og alvorlig påmindelse for ham. I et interview med David Horovitz fra Times of Israel fortæller Lapid, at Ukraine minder ham om, hvorfor Israel har et stærkt militær i form af IDF.

Horovitz siger til Lapid, at der er udsigt til, at Ukraine kommer til at stå temmelig alene, hvis russerne invaderer landet.

Til det svarer Lapid: »Jeg ser på Ukraine og takker Gud for IDF og for vores evne til at forsvare os selv. Jeg tror, Israel skal bide mærke i dette: Vi skal altid være i stand til at forsvare os selv.«

Yairs far, Tommy, var holocaustoverlever og var i en periode formand for holocaustmuseet Yad Vashem. Her holdt han en tale, hvor han sagde: »Ved I, hvad verden vil gøre, hvis Israel udslettes? De vil sende et venligt brev.« Disse ord husker sønnen Yair den dag i dag.

 

Diplomati er godt, men ikke nok

Israel gør naturligvis meget for at opbygge stærke relationer til andre lande. I 2020 blev der eksempelvis indgået normaliseringsaftaler med en række arabiske lande. Og vigtigheden af et godt forhold til USA kan næppe overvurderes.

Alligevel er Lapids ord udtryk for den grundfølelse, som nok findes hos mange jøder, og som er en del af israelernes selvforståelse. At i sidste ende står man alene. Og den eneste måde, hvorpå man for alvor kan opnå sikkerhed, er ved at kunne forsvare sig selv – helt uden andres hjælp.

Anden Verdenskrig er et uhyggeligt vidnesbyrd om, at det jødiske folk har brug for en jødisk stat, der kan forsvare sig  mod fjender.

Lapid nævner da også en af de mere frygtindgydende hændelser fra krigen. Nemlig i Babij Jar i Ukraine. Her blev 33.771 jøder skudt i løbet af to dage i september 1941.

»Der vil aldrig være et Babij Jar i staten Israel. Uanset hvad resten af verden tænker eller gør,« siger Lapid i interviewet.

Læs hele interviewet her