Uden ministerposter svinder Likudmedlemmers støtte til Netanyahu

De er nu så småt ved at vænne sig til livet i oppositionen. Og denne nye tilværelse lader ikke til at bekomme dem vel, de mange knessetmedlemmer fra Likud, som i så mange år har haft magten.

Mange af dem havde sikkert håbet, at den nye regering ville falde fra hinanden med det samme. Men med udsigten til at få vedtaget en finanslov for både 2021 og 2022, er der ikke meget, der tyder på, at magten vender tilbage til Likud lige foreløbig.

Og efterhånden som den virkelighed er ved at gå op for Likud, vokser utilfredsheden og jagten på en syndebuk. Og syndebukken kan naturligvis ikke være andre end Benjamin Netanyahu. Det var ham, der var skyld i, at den forrige regering med Gantz kollapsede. Det forregnede sig, da han lod et nyt valg udskrive. Han regnede nemlig med at kunne genvinde premierministerposten – uden at have Gantz på slæb.

Sådan gik det som bekendt ikke. Naftali Bennett er nu Israels premierminister, og Netanyahu er degraderet til oppositionsleder.


Likudmedlemmerne har ikke længere ministerposter, de kan miste, hvis de kritiserer deres formand. Derfor øges det interne pres på Netanyahu, nu hvor den nye regering ser ud til at komme godt fra land. (Foto: GPO)

Lufter utilfedshed under bat mitzva

The Times of Israel bringer i dag en interessant artikel om den ulmende vrede hos de ministerpostvante likudmedlemmer.

For nylig holdt likudaktivisten Rami Taib bat mitzva for sin datter. Taib er tidligere rådgiver for højtstående likudfolk, og mange af dem var derfor inviteret med.

The Times of Israels kilder fortæller, at festen blev brugt til at få luft for vreden mod Netanyahu. Blandt gæsterne var folk som Yisrael Katz, Miri Regev, Yuval Steinitz, Yuli Edelstein, David Amsalem og Yariv Levin – alle tidligere ministre og loyale støtter af Netanyahu – som ikke selv deltog i festen. De sad angiveligt ved det samme bord, og ifølge The Times of Israels kilder handlede samtalen kun om en ting.

»Før sad vi i regeringen. Nu sidder vi til bryllupsfester,« lød det blandt andet fra det prominente bord. En anden sagde angiveligt, at »Netanyahu var villig til at give premierministerjobbet til Naftali Bennett, Gideon Saar eller en anden. Bare ikke til nogen af os.« Og det er der ikke noget nyt i. Likudmedlemmerne har længe vidst, at Netanyahu var villig til at betale sine støttepartier godt. Mens han samtidig altid har haft for vane at holde sine partimedlemmer nede af frygt for, at nogen internt i partiet ville blive en for stor trussel mod ham. For eksempel Gideon Saar, som da også endte med at bryde ud og stifte sit eget parti – der nu er en del af regeringen.

Likdmedlemmerne ligger med andre ord lidt, som de har redt.

 

Vil Netanyahu blive væltet?

Snakken gik også på, at Netanyahu vil få svært ved at fastholde posten som oppositionsleder.

At han er under pres, blev da også tydelig for nylig, da der skulle stemmes om Likuds kandidat til den komite, der udpeger landets dommere.

Her havde Netanyahu støttet Keren Barak, men Orly Levi-Abekasis endte med at vinde den interne afstemning.

En af Netanyahus traditionelt trofaste støtter Davit Bitan talte for at stemme på Levy-Abekasis.

En anden trofast Netanyahu-støtte, Miri Regev, har talt med avisen Yedioth Ahronoth. Fredag udgiver de interviewet, hvor hun siger, at »der må ske ændringer i Likud«.

Man kan meget vel forestille sig, at Netanyahu selv på et tidspunkt bliver træt af at sidde i oppositionen. Skulle det ende med, at Likud skal have ny formand, er den tidligere borgmester i Jerusalem Nir Barkat sammen med Yuli Edelstein det bedste bud på en ny mand på posten.