Udenlandske atleter må rejse ind – men ikke israelske statsborgere

Siden slutningen af januar har israelere, som befinder sig udenlands, ikke kunnet rejse hjem, fordi Israels internationale lufthavn, Ben-Gurion, er lukket. Der er ganske enkelt nærmest ikke nogen fly, der flyver til Israel. Og de meget få personer, som formår at komme til landet, skal isoleres i op til 14 dage på et af statens hoteller.

Det har skabt stor frustration for de mange personer, som måske har været på familiebesøg og nu ikke kan komme hjem. Selvom de er israelske statsborgere, og selvom de har negative coronatests.

 

"Jeg må have læst forkert!"

En af de mange, der har siddet fast i udlandet, er Ethan Eisen, som måtte blive i USA med sin kone og deres fire børn – selvom de skulle have været hjemme for flere uger siden. Han har skrevet et blogindlæg på The Times of Israel. Her undrer han sig gevaldigt over, at familien ikke må komme hjem fra besøget i USA. Ikke mindst fordi han samtidig kan konstatere, at flere hundrede udlændinge har fået tilladelse til at rejse ind i forbindelse med en judoturnering i Tel Aviv.

I blogindlægget skriver han blandt andet, at han blev meget overrasket, da han pludselig kunne læse en artikel om, at flere hundrede judoudøvere fik lov at rejse ind:

»Det kan ikke være rigtigt, tænkte jeg [at judoudøverne må rejse ind]. Jeg har jo forsøgt at komme tilbage til Israel med min familie i flere uger uden succes. Jeg må have overset noget. Så jeg læste videre.

Judoturneringen afholdes, selvom Israel er underlagt en nedlukning, der begrænser indendørs forsamlinger på mere end 10 personer, og som har lukket lufthavnen siden januar med en kraftig begrænsning på flyrejser til og fra landet. I sidste uge forklarede Israels Judoforbunds formand de strenge restriktioner i forbindelse med turneringen, så den kan afholdes med mere end 500 personer, som kommer udefra.”

Lad mig forstå det korrekt: Israel inviterer 500 judokæmpere med deres stab ind i landet, mens hundredvis af israelske statsborgere ikke kan komme hjem? Og disse udøvere får lov til at kæmpe, allerede få dage efter at de er landet i Israel.«

 

Indrejsetilladelse for 200 om dagen

I søndags genåbnede store dele af det israelske samfund efter den tredje nedlukning. Men lufthavnen er stadig underlagt en omfattende nedlukning, da der stort set ikke er flyafgange til eller fra Tel Aviv.

Dog vil det fra næste uge være sådan, at Israel tillader 200 personer at rejse ind hver dag. Det er uklart, hvem der vil få tilladelse, og hvordan initiativet i praksis vil blive udført.