Udsigt til både parlamentsvalg og internt valg i Likud

I morgen, onsdag, er sidste chance, hvis ikke israelerne skal til valg for tredje gang på under et år. Allerede nu ser der ud til at være enighed om datoen 2. marts – medmindre der kommer et lyn fra en klar himmel (eller måske rettere en solstråle fra en overskyet himmel) i løbet af det næste døgn. Men lige nu tyder intet på, at 61 ud af de 120, som blev valgt i september, kan blive enige om en premierminister.

 
Gideon Sa'ar (t.h.) sammen med Israels præsident, Reuven Rivlin. 

Sa’ar er stadig klar

Søndag skete der imidlertid en udvikling, som kan få store konsekvenser ved et potentielt valg i marts. Her afholdt Likud et stort møde i centralkomiteen. De mere end 800 medlemmer besluttede, at der skal afholdes et formandsvalg i Likud, hvis og når det tredje parlamentsvalg udskrives. Og mandag bekræftede formand Netanyahu så, at et sådant valg vil blive afholdt. I en udtalelse fra partiet lød det: ”Premierministeren vil ikke modsætte sig valg (…) og Netanyahu vil få en stor sejr.”

Gideon Sa’ar er udset som den primære udfordrer til Netanyahu. Han talte også under søndagens møde, hvor han modsagde dem i Likud, der har kaldt ham ”forræder”, fordi han udfordrer den siddende formand. ”Forsøg på at delegitimere dem, som vil stille op [til formandsvalget], går imod den demokratiske tradition i Likud,” sagde han.

Under mødet blev det tydeligt, at Sa’ar har både støtter og fjender i partiet. Der blev både buhet og jublet. Nogle mener, at han forråder Netanyahu ved at udfordre ham, mens andre er enige med ham i, at der er behov for forandring i partiet. Indtil videre har blot to medlemmer af Likuds Knessetgruppe udtrykt støtte til Sa’ar.

På trods af at Netanyahu ad to omgange er mislykket med at danne en regering, har han stadig stor opbakning i partiet, hvor der ikke er tradition for at skifte ud på formandsposten. Siden stiftelsen i 1973 har man kun haft fire formænd, nemlig Menachem Begin, Yitzhak Shamir, Benjamin Netanyahu (to perioder) og Ariel Sharon. Alle fire har været premierminister. Netanyahu vil da også være klar favorit mod Sa’ar, selv om det seneste halve år uden tvivl har gjort, at selv Likudmedlemmer er begyndt at sætte spørgsmålstegn ved Netanyahus fremtid som leder. Ikke mindst når man også tænker på den retssag mod ham, som rigsadvokaten har sagt, at han vil indlede.

I begyndelsen af oktober sagde Netanyahu faktisk, at han var klar til et formandsvalg. Da Sa’ar kort efter tweetede ”jeg er klar”, ombestemte han sig dog. Og det har han så gjort igen.

Så hvis tingene udvikler sig som forventet, kommer der først et formandsvalg og derefter et parlamentsvalg. Lige nu siger meningmålingerne, at et tredje valg ikke vil rykke meget ved mandaterne. Men det kan måske ændre sig, hvis Sa’ar snupper en overraskende sejr mod Netanyahu.