Ultraortodokse opfordres til at blive væk fra proreform-demo

Selvom premierminister Benjamin Netanyahu for cirka en måned siden satte processen med at reformere Israels juridiske system på pause, har der siden været adskillige store demonstrationer imod reformen. For eksempel da der for nylig blev fejret Israels 75-årsdag.

Der har dog også været demonstrationer til støtte for reformen med deltagelse af personer fra højrefløjen – ikke mindst nationalreligiøse og bosættere.

Torsdag aften er der en sådan støttedemonstration i Jerusalem, hvor arrangørerne håber at kunne hamle op med protestdemonstrationerne, når det gælder antallet af deltagere.

Man skal dog ikke forvente, at der kommer mange ultraortodokse. I den ultraortodokse avis Yated Ne’eman, som har forbindelse til det ene af de to ultraortodokse partier i Knesset (Forenet Torajødedom), er der nemlig i denne uge en artikel om torsdagens demonstration. Her nævnes naturligvis tid og sted. Men samtidig står der meget tydeligt, at avisens læsere opfordres til ikke at deltage – også selvom avisen støtter reformen.


Læserne af den ultraortodokse avis Yated Ne’eman opfordres kraftigt til at blive væk fra torsdagens proreform-demonstration. (Foto: Hanne Gundlach)

»Vi er for juridisk reform og imod den liberale terrors diktatoriske overtagelse af menneskers liv (Højesterets magt, som reformen vil indskrænke markant, red.). Men medlemmer af det ultraortodokse samfund bør blive væk. Dem, som deltager i højrefløjsdemonstrationer, er ikke en del af vores publikum, punktum. Dem, som deltager i højrefløjsdemonstrationer er ikke en af os.« Sådan lyder det kontante budskab.

Det er påfaldende, fordi partiet Forenet Torajødedom er en del af regeringen og dermed naturligvis støtter reformen. Ja, faktisk anser mange ultraortodokse reformen for meget vigtig, fordi den vil bane vejen for, at toraskolerne kan få endnu flere offentlige midler.

Dog er det ikke voldsomt overraskende, fordi Forenet Torajødedom er præget af en holdning om, at man grundlæggende ikke bør støtte meget op om de statslige institutioner.