Ultraortodokse sammenligner Israels militær med Holocaust

Mere end ti tusind ultraortodokse jøder demonstrerede tirsdag i Jerusalem. De er utilfredse med den tre år gamle lov, der siger, at også en del ultraortodokse unge mænd skal i hæren. I den seneste tid er flere blevet arresteret, fordi de ikke er mødt op til registrering hos det israelske militær, IDF.

En af dem, som har siddet i detention, er søn af en fremtrædende rabbiner. Han og flere af de andre militærnægtere har tilknytning til den ultraortodokse gruppe Yerushalmi-sektoren.

 

Mener det alvorligt

»Vi overlevede Farao, vi overlevede den spanske inkvisition, vi overlevede Hitler, vi vil overleve jer. Vi vil fylde fængslerne, som vi fyldte diasporaen.« Sådan lød råbene fra demonstranterne, hvoraf mange havde taget turen til Jerusalem fra andre steder i Israel. Nogle havde bannere, der viste »verdens diktatorer«. Her var billeder af Saddam Hussein, Kim Jong-Un, Gadaffi, Stalin – og Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman. De ultraortodokse havde med andre ord skruet godt op for retorikken i forsøget på at udtrykke deres utilfredshed med, at mange ultraortodokse mænd ikke kan blive fritaget for militærtjeneste.

Det var ikke den første demonstration, da der har været flere lignende de seneste uger i forbindelse med arrestationer af militærnægtere.

 
IDF-soldater i Jerusalem. De ultraortodokse jøder mener ikke, at militærtjeneste stemmer overens med deres religiøse liv. De mener heller ikke, at hverken staten Israel eller militæret tjener det jødiske folk, som de burde.

Støtter ikke staten Israel

Den ultraortodokse modstand mod IDF bunder i en grundlæggende modstand mod staten Israel, som de mener, er med til at undergrave det jødiske folk og dets historie. Eksempelvis mener de, at IDF forsøger at ændre de unge soldaters ideologi og politiske synspunkter med hensyn til for eksempel forholdet til naboerne og palæstinenserne. Og ikke mindst når det gælder de strenge leveregler, som følges nøje i det ultraortodokse samfund, mener de, at staten Israel ikke hjælper landets borgere til at leve efter dem – tværtimod.

Mange ultraortodokse deltager da heller ikke i det israelske samfund. De fleste vælger at studere toraen i stedet for at tage en uddannelse og få et almindeligt arbejde, og derfor er der stor arbejdsløshed og fattigdom i det ultraortodokse samfund. Det koster staten mange penge, fordi de skal have offentlige ydelser.

Selv mener de dog, at de netop bidrager til at opretholde det centrale i den jødiske selvforståelse og historie ved at studere toraen og leve efter den.

 

Lov påbyder militærtjeneste

Det er en cirka tre år gammel lov, som siger, at mange ultraortodokse skal registrere sig hos IDF. Det er dog stadig sådan, at nogle bliver fritaget, for eksempel hvis de går på de såkaldte yeshivaskoler, hvor de studerer toraen.

Loven blev vedtaget, før Aryieh Deri fra det ultraortodokse parti Shas blev indenrigsminister. Det lader dog til, at forsvarsminister Lieberman har mest at skulle have sagt i denne sag.