Ultraortodokse siger fra over for chikane mod kristne

I forbindelse med at den jødiske påske begyndte tidligere på ugen, er der i Jerusalems gamle bydel blevet hængt nogle bemærkelsesværdige plakater op. Nemlig plakater, der opfordrer til at lade de kristne være i fred.

Det sker, efter at der især sidste år – men også i år – har været flere eksempler på, at kristne i Jerusalem er blevet chikaneret af ultraortodokse. Der er blandt andet eksempler på, at kristne er blevet spyttet på.

Initiativet til kampagnen kommer fra Ahrale Friedman, som selv er ultraortodoks jøde. På plakaterne står der: »Vi må opretholde Toraens ære som sønner af Abraham, der selv inviterede afgudsdyrkere ind i sit telt.«

Plakaterne citerer også flere ledende rabbinere, der tager afstand fra chikane af kristne. For eksempel har den sefardiske rabbiner Shlomo Amar sagt, at ”spytten og fornærmelser mod andre hjælper os ikke og kan endda skade den globale opbakning til krigen”. En anden rabbiner har kaldt det at spytte på andre ”en vanhelligelse af Guds navn”.

 

”Jeg beder for dem”

En af dem, der har oplevet at blive spyttet på, er tyske Nikodemus Schnabel. Til Jerusalem Post fortalte han, at han ”samme aften bad for dem”, der havde gjort det. Det skete i februar i år.

De to gerningsmænd (to unge ultraortodokse jøder) blev arresteret af politiet, og blandt andet Israels præsident, Isaac Herzog, og udenrigsminister Israel Katz fordømte chikanen. I denne artikel kan man se Schnabel umiddelbart efter spytte-hændelsen, hvor han forsøger at tage et billede af gerningsmændene, så politiet kunne identificere dem.

På plakaterne i Jerusalems gamle bydel står der også, at ”skøre personer” har misbrugt vidoerne af chikane mod kristne og brugt dem til at sprede antisemitisme og had mod jøder.